Rybí recepty
Recepty na vaření pro začátečníky i zkušené kuchaře

Marinované ryby

Marinovaná makrela po švédsku

1 kg makrel, 100 g oleje, 4 lžíce citrónové šťávy, 40 g cibule, 2 lžíce usekané pažitky, 4 lžíce usekaného kopru, 4 rajčata, půl lžičky mletého nového koření, sůl, máslo na pečení

 

Očištěné vykuchané makrely vykostíme a rozkrájíme na užší nudličky. Ty naložíme do marinády z oleje, citrónové šťávy, nového koření a pažitky. Dobře upěchujeme a necháme 4 hodiny odležet. Máslem vymastíme pekáč, na dno dáme na kolečka nakrájenou cibuli a porce makrel. Po osolení poklademe porce kolečky rajčat a posypeme koprem. Pečeme ve středně předehřáté troubě asi 15 minut.

Podáváme teplé s vařenými brambory a vypečenou šťávou.

 

Poslední recept je ukázkou jídla, kdy marinování používáme na přípravu ryby k další kuchyňské úpravě. Tato příprava sama stačí k tomu, aby učinila maso způsobilé k jídlu, ale slouží k dodání zvláštní chuti pokrmu, který dohotovíme jiným způsobem.

Slanečkové filé v oleji

500 g slanečka, 100 g cibule, 10 celých pepřů, 10 celých nových koření, 2 bobkové listy, 100 g oleje, ¼ l mléka

 

Očištěné, vykuchané a z kůže stažené slanečky vykostíme a nejméně 12 hodin vymáčíme v mléce zředěném napolovic s vodou. Pak je osušíme, rozkrájíme na proužky a vrstvíme do sklenice střídavě s vrstvami na kolečka nakrájené, krátce vařící vodou spařené cibule, s přídavkem koření. Zalijeme olejem a necháme v chladničce 12 hodin odležet.

Řezy ze slanečků v zelenině

500 g slanečků, ¼ l mléka, 20 g cibule, 20 g celeru, 200 g paprikového salátu, 2 kapie, 20 g oleje

Slanečky očistíme, rozpůlíme a vykostíme. Vložíme je do mléka zředěného napůl vodou a necháme 12 hodin máčet. Během této doby mléko alespoň jednou vyměníme. Vymáčené slanečky vyjmeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Přidáme celer nakrájený na nudličky, cibuli nakrájenou na kolečka, na nudličky nakrájenou kapii a paprikový salát. Zalijeme olejem a necháme v porcelánové misce v chladu uležet ještě 12 hodin. Pak podáváme.

Ryba s marinádou

500 g ryby nakrájené na plátky, sůl, pepř, 0,1 l oleje, 0,2 l octa, 1 cibule, 2 bobkové listy, 2 stroužky česneku, 1 lžička celých pepřů, 100 g plněných oliv

 

Rybu osolíme, opepříme, na pánvi mírně opečeme na části oleje a vyjmeme. Do pánve přidáme ocet, na kolečka nakrájenou cibuli, bobkové listy, česnek a celé pepře, dobře promícháme a přivedeme k varu. Mírně vaříme (táhneme), až cibule změkne. Přidáme zbylý olej a olivy. Rybu dáme do hluboké mísy, přelijeme ji marinádou, přikryjeme a necháme v chladničce 8 – 12 hodin. Pak plátky ryb z marinády vybereme a podáváme studené.

Marinovaná ryba – Ekvádor

1 kg rybích plátků, 0,2 l pomerančové šťávy, šťáva ze 6 citrónů, 1 cibule, 1 zelená paprika, 1 červená paprika, ½ malé feferonky

 

Plátky nakrájíme na tenké proužky. Do hluboké mísy dáme 0,1 l pomerančové šťávy, šťávu ze 3 citrónů, nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno usekané papriky. Vmícháme rybí maso a dáme do chladničky na 12 hodin. Pak kousky ryb vyndáme na mísu a polejeme zbylou pomerančovou a citrónovou šťávou. Můžeme ozdobit zeleným paprikovým luskem, nakrájeným na kolečka

Marinovaná ryba – Portugalsko

750 g řízků z netučné ryby, 2 cibule, 6 stroužků česneku, 2 menší mrkve, 2 lžíce usekané petrželové natě, 6 celých pepřů, 1 lžička mleté papriky, 2 lžičky soli, 1 bobkový list, 2 lžíce bílého vína, 5 lžic 8% octa, 5 lžic vody, olej na pečení

 

Rybu upečeme na oleji, až se začíná maso dělit. Pak ji vyjmeme, odstraníme kůži a rozdrobíme na kousky. Na pánvi necháme na oleji zezlátnout na kolečka nakrájenou cibuli. Odstavíme z ohně a přidáme utřený česnek, ustrouhané mrkve, petrželovou nať, pepř, papriku, sůl, víno a ocet. Dobře promícháme, necháme zchladnout a pak přelijeme přes rybu. Přikryjeme pokličkou a dáme na 24 hodin do chladničky. Podáváme s pečenými brambory.

Marinovaná ryba po italsku

1 kg menších ryb, 1 cibule nakrájená na kolečka, 2 lžíce nasekané petrželky, 1 rozdrobený bobkový list, špetka oregana, šťáva ze dvou citrónů, asi 0,3 l bílého vína, sůl, pepř

Rybám odřízneme hlavy a ocasy, vykucháme je a rozřízneme podél. Pak je dáme na hlubokou pánev do kastrolu, přidáme všechny ostatní přísady, osolíme a opepříme. Mírně vaříme (táhneme) asi 6 minut. Necháme vychladnout a dáme přes noc do chladničky. Druhý den rybu opatrně z marinády vyjmeme, dáme do hluboké mísy a přelijeme procezenou marinádou. Podává se studené jako hlavní jídlo nebo v menším množství jako předkrm.

Marinovaní slanečci

4 slanečci asi 800 g, 1/8 l mléka, 1/8 l vody, 3 lžíce oleje, 1 citrón nebo 6 lžic 8% octa, 6 lžic vody, 3 lžíce kyselé smetany, 40 g cibule, 60 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), 6 zrnek pepře, 3 zrnka nového koření, 1 bobkový list

Slanečky namočíme do vodou zředěného mléka na 6 hodin. Pak je stáhneme z kůže, rozpůlíme a vykostíme. Mlíčí prolisujeme do mísy a za stálého míchání přikapáváme olej, citrónovou šťávu nebo ocet. Podle chuti přidáme kyselou smetanu. Půlky slanečků zatočíme, upevníme párátkem, složíme vrstevnatě do porcelánové mísy s cibulí nakrájenou na kolečka a s kořenovou zeleninou nakrájenou na nudličky. Přidáme koření a vše zalijeme utřeným mlíčím. Nádobu povážeme pergamenovým papírem a dáme do chladničky. Druhý den podáváme.

 

MARINOVANÍ SLANEČCI II.

4 slanečci – asi 800 g, 1/8 l mléka, 1/8 l vody, 3 lžíce oleje, 3 pepře, 2 nová koření, malý bobkový list, 1 cibulka, ¼ l kyselé smetany, 5 lžic 8% octa nebo 1 citrón, 2 jablka, 1 kyselá okurka

Slanečky upravíme jako v předpise I.

Do prolisovaného mlíčí vmícháme olej, strouhanou cibulku, tlučené koření, přikapeme ocet, kyselou smetanu a vše dobře promícháme. Zatočené slanečky dáme do porcelánové nádoby, posypeme na kostičky nakrájenými jablky a kyselými okurkami. Polijeme majonézou z mlíčí a smetany. Nádobu povážeme a uložíme do chladničky. Druhý den podáváme.

 

MARINOVANÍ SLANEČCI III.

4 slanečci, ¾ l octa, 3 lžičky hořčičného semínka, 2 syrové mrkve, 2 okurky, 2 velké cibule, 1 vařený celer, 1 lžíce hořčice, 4 nová koření, 1 bobkový list, ¼ l kyselé smetany

Omáčka: mlíčí ze slanečků utřeme dohladka, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev a celer, zbytek hořčičného semínka, hořčici, okurku, nové koření a bobkový list. Vše dobře promícháme, zalijeme ¼ l octa a smetanou.

Slanečky očistíme a máčíme 1 den v ½ l octa. Pak ocet slijeme, slanečky opláchneme vlažnou vodou a rozpůlíme. Každou polovinu posypeme hořčičným semínkem. Položíme na ni proužek mrkev a okurky, stočíme a povážeme lýkem nebo upevníme párátkem. Dáme do okurkové láhve a zalijeme omáčkou. V ní necháme slanečky týden odležet v chladničce.

Zavináče po německu

4 slanečci – 750 – 800 g

Marináda: hořčice, 2 cibule, 4 vejce uvařená natvrdo, olej, ocet, mléko

Marináda: utřeme vařené žloutky s olejem přidávaným po kapkách, hořčicí, mlíčím rozkvedlaným ve vodě, kterou jsme svařili s octem a mlékem.

Slanečky dobře vymáčíme, rozpůlíme, vyndáme mlíčí, vykostíme a zbavíme kůže. Jednu stranu každé poloviny slanečka potřeme hořčicí a posypeme sekanou cibulí. Svineme a upevníme párátkem. Slanečky zalijeme marinádou a necháme 2 – 3 dny proležet v chladničce.

Zavináče z drobných ryb

1 kg ryb, sůl, 5 malých pálivých papriček, 5 cibulek, 3 sladkokyselé okurky, 250 g hlávkového zelí, 3 sladké paprikové lusky, hořčice, 1 cibule, 1 citrón, 4 celé pepře, 1 lžička hořčičného semínka, 0,4 l 8% octa a 0,4 l vody, 3 lžíce oleje

Ryby vykucháme, očistíme, rozpůlíme po délce, odstraníme páteř a osolíme. Na každý řez rozetřeme trochu hořčice, dáme proužek papričky, cibulky, okurky, sladké papriky, trochu na malé nudličky nakrájeného zelí a zavineme. Upevníme párátkem nebo lýkem. Zavináče složíme do kameninové nádoby, proložíme kolečky cibule a plátky citrónu. Přidáme pepř, hořčičné semínko a zalijeme octem. Necháme v chladničce několik dní dobře proležet. Před podáváním přidáme olej.