Rybí recepty
Recepty na vaření pro začátečníky i zkušené kuchaře

Zavářky a vložky do rybích polévek

Zavářka jako hrášek

6 lžic mléka, 1 lžíce bílého vína, 1 vejce, 60 g mouky a tuk na smažení

Do půllitrového hrnku dáme mléko, víno, špetku soli, vejce a dobře rozkvedláme. Přidáme mouku a za stálého kvedlání připravíme řídké těsto. Mezitím na pánvi rozehřejeme tuk, do něhož připravené těsto lijeme přes obrácené struhadlo s většími dírkami. Z kapek těsta se v rozpáleném tuku tvoří bubliny jako hrášek. Vidličkou je od sebe opatrně oddělujeme a po osmažení je necháme okapat. Do polévky je vkládáme až na talíři.

Vaječná sedlina

0,15 l smetany, 4 vejce, sůl, máslo a mouku na formu

Ve smetaně rozkvedláme vejce a osolíme. Pudinkovou formu nebo větší kávové hrnečky či misky z varného skla vymastíme máslem a vysypeme moukou. Nalijeme do ní smetanu s vejci a dáme na plotnu do hrnce s teplou vodou (do vodní lázně). Když se začne voda vařit, odstavíme, dáme na kraj trouby a vaříme zvolna 30 minut. Hotovou sedlinu vyklopíme na prkénko, nakrájíme na kousky a na talíři ji pak zalijeme polévkou.

Omeletové nudle

1 vejce, 0,15 l mléka, 60 g hladké mouky, sůl, 30 g sádla nebo oleje

Do misky dáme mouku, rozkvedlaná vejce a sůl, zalijeme mlékem a umícháme řídké těsto. Krátce necháme odpočinout. Z těsta pečeme na pánvi tenké omelety po obou stranách. Stočíme je a napříč nakrájíme na stejné tenčí nudle. Do polévky je vkládáme až těsně před podáváním.

Svítek

50 g hrubé mouky, 2 vejce, 50 g másla, sůl

Z bílků ušleháme sníh, do něho zlehka vmícháme žloutky, mouku a sůl. Nakonec přidáme vychladlé rozpuštěné máslo. Hmotu stejnoměrně rozetřeme na vymaštěnou a moukou vysypanou pánev a v mírně vyhřáté troubě pečeme 20 minut. Pečený svítek nakrájíme na kostičky a před podáváním vložíme do hotové polévky.

Nočky

5 lžic mléka, 40 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 žloutek, sůl, mletý pepř, muškátový květ, petrželová nať, 100 g mletého rybího masa

Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, povaříme a necháme vychladnout. Mezitím utřeme v misce zbytek másla, přidáme vychladlou mléčnou jíšku, žloutek, sůl, koření, petrželku, mleté rybí maso a vše dobře promícháme. Lžičkou tvoříme malé nočky, které zavařujeme do polévky. Vaříme 5 minut.

Knedlíčky z mlíčí

Mlíčí z kapra, ½ housky, 1 vejce, 1 žloutek, strouhanka, sůl

Mlíčí vložíme na chvíli do vařící vody a stáhneme z něho blanku. Rozetřeme je na míse s namočenou houskou, přidáme strouhanku, žloutek, celé vejce a podle potřeby osolíme. Z hmoty děláme malé knedlíčky, které zavařujeme do polévky.

Knedlíčky z rybího masa

150 g dušeného rybího masa bez kostí, 2 vejce, 30 g másla, 1 houska a mléko na její namočení, citrónová kůra, petrželová nať, sůl, strouhanka, tuk na smažení

Dušené rybí maso nadrobno rozsekáme. Utřeme máslo, přidáme celá vejce, citrónovou kůru, sekanou petrželovou nať a housku namočenou v mléce a dobře vymačkanou. Vše smícháme s rozsekaným rybím masem, osolíme a přidáme tolik strouhanky, aby se daly dělat knedlíčky, které smažíme v rozpáleném tuku.

Knedlíčky II

20 g másla, 1 vejce, špetka muškátového oříšku, ½ kávové lžičky strouhané citrónové kůry, sůl, 1 lžíce mléka, 80 g strouhanky

Na talíři utřeme máslo, žloutek, muškátová oříšek, citrónovou kůru, sůl a mléko. Pak přidáme strouhanku a vše dobře promícháme. Z bílků ušleháme sníh, opatrně vmícháme do připravené hmoty a rukou namočenou ve studené vodě děláme knedlíčky. Vaříme v polévce asi 7 minut.

Knedlíčky I

30 g másla, 4 malé cibulky, 2 vejce, citrónová kůra, strouhanka, sůl, muškátový květ, 1 lžíce smetany

Máslo rozehřejeme na pánvi, přidáme nadrobno nakrájené cibulky a necháme osmažit. Do misky dáme vejce, sekanou citrónovou kůru, sůl, muškátový květ, smetanu a máslo s cibulkou promícháme a podle potřeby přidáme strouhanku. Z hmoty tvoříme knedlíčky, které zavaříme do vody nebo do vývaru a povaříme asi 8 minut.

Falešné jikry

100 g krupice, 50 g másla

Na pánvičce rozehřejeme máslo, přisypeme krupici a dorůžova osmažíme. Krátce povaříme a přidáváme do polévky před dokončením.