Rybí recepty
Recepty na vaření pro začátečníky i zkušené kuchaře

Úprava rybích konzerv

Olejovky na topince

1 krabička olejovek, 70 g másla, 2 žloutky, citrónová šťáva, sardelová pasta, topinky z bílého chleba, 2 vejce vařená natvrdo, petrželová nať, 1 citrón na zdobení

Máslo, žloutky, citrónovou šťávu a sardelovou pastu smícháme a zavaříme na ohni v hustý krém. Topinky potřeme tímto krémem a doprostřed položíme olejovku. Natvrdo vařená vejce prolisujeme, smícháme s petrželkou a naneseme na olejovky. Krátce před podáváním necháme topinky v troubě prohřát a podáváme je obložené plátky citrónu.

Olejovky na topince s majonézou

1 krabička olejovek, topinky z toastového chleba, 80 – 100 g majonézy, kapary, 2 vejce vařené natvrdo, červená řepa

Topinky potřeme majonézou, doprostřed položíme olejovku, ozdobíme kapary nebo nasekanou kyselou okurkou, sekanými vejce a červenou řepou.

Ryba ve vlastní šťávě s tatarskou omáčkou

400 g ryby ve vlastní šťávě, 100 g tatarské omáčky

Rybu úhledně nakrájíme, upravíme na mísu a zalijeme tatarskou omáčkou. Dáme vychladit do ledničky a podáváme s pečivem.

Ryba v tomatě s bramborovou kaší

250 g ryby v tomatě, 1/2 cibule, 2 zelené papriky, 50 g másla, bramborová kaše ze 750 g brambor a šálku mléka, 1 lžíce strouhanky

Na části másla osmažíme najemno nakrájenou cibuli a na proužky nakrájené papriky. Přidáme rajčatovou šťávu z konzervy a chvíli odpařujeme. Pak přidáme kousky vykostěné ryby. Z jemné bramborové kaše uděláme na vymaštěný pekáč nebo plech kopečky, doprostřed každého uděláme důlek. Důlky naplníme rybí směsí. Povrch posypeme strouhankou, pokropíme máslem a v troubě pečeme. Podáváme s hlávkovým nebo jiným salátem.

Olejovky s cibulkou

1 krabička olejovek, ½ cibule, citrónová šťáva

Olejovky úhledně upravíme na talíř, posypme nadrobno nakrájenou cibulí a pokapeme citrónovou šťávou. Podáváme s chlebem nebo slaným pečivem.

Tresčí játra s cibulí

1 krabička tresčích jater v oleji, 1 cibule, citrónová šťáva

Tresčí játra nakrájíme na úhledné plátky, upravíme na talíř, posypeme nadrobno nasekanou cibulí, pokropíme olejem z konzervy a zakapeme citrónovou šťávou. Podáváme s bílou vekou. Hodí se jako předkrm.