Rybí recepty
Recepty na vaření pro začátečníky i zkušené kuchaře

Úprava rybích konzerv

Zapékaný tuňák

400 g tuňáka z konzervy, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 0,4 l mléka, 2 lžíce worcesterské omáčky, 200 g rozdrobených smažených bramborových lupínků

 

Do hluboké pánve dáme dvě lžíce oleje z konzervy tuňáka a postupně do něj vmícháme mouku, mléko, sůl a pepř a vaříme za stálého míchání, až smě zhoustne a je hladká. Pak vmícháme worcestrovou omáčku a odstavíme. Čtvrtinou množství lupínků pokryjeme dno vymaštěného kastrolu, přidáme třetinu masa v kouscích a třetinu omáčky. Opakujeme a uděláme tři vrstvy, navrch dáme vrstvu lupínků. Přikryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme v prudší troubě 20 minut. Pak sundáme poklici nebo alobal a zapečme ještě asi 10 minut dohněda.

Houby s tuňákem

200 g tuňáka z konzervy, 5 lžic sójové omáčky, 3 lžíce octa, 5 lžic vína šery, 70 g moučkového cukru, 5 lžic nasekané petrželové natě, 1 lžíce usekané cibule, mletý pepř, 24 menších kloboučků hub, 24 dílků mandarinek

Smícháme sójovou omáčku, ocet, šery, cukr, polovinu dávky petrželky, cibuli a pepř. Zahřejeme k varu a nalijeme na houby. Marinujeme 4 – 5 hodin. Občas promícháme. Houby pak scedíme a necháme si 7 lžic marinády. Maso tuňáka rozeberme na kousky a smícháme se zbylou petrželkou a marinádou. Směsí naplníme kloboučky hub a každý ozdobíme dílkem mandarinky.

Humrový salát

200 g humrů, 100 g vařeného chřestu, 2 kyselé okurky, 50 g tužších hub (hříbky, žampiony), sůl, citrónová šťáva, 100 g majonézy

Maso vykostíme a nakrájíme na malé kousky. Přidáme na 2 – 3 cm dlouhé kousky pokrájený chřest, kyselé okurky a houby. Osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a opatrně promícháme. Majonézu rozředíme lžičkou šťávy z konzervy a vmícháme ji lehce do salátu. Upravíme a misky, zdobíme hlávkovým salátem a podávám se slaným pečivem.

Sardinky a fazole

500 g vařených rozmixovaných fazolí, 2 usekané cibule, 5 lžic oleje, 2 ušlehaná vejce, sůl, 200 g rajčatové šťávy, 250 g konzerva ryb v tomatě, 4 lžíce hladké mouky, ½ lžičky rozdrcených usušených chilli papriček, 1 lžíce usekané petrželky

Fazole promícháme s polovinou cibule a se 4 lžícemi oleje a rozprostřeme na plech. Vychladíme a nakrájíme na čtverečky. A každý dáme kousek ryby, stočíme, obalíme v mouce a opečeme na pánvi v oleji dohněda. Osušíme na ubrousku. Smícháme zbylou cibuli, tomatovou šťávu, zbylý olej, chilli a petržel. Osolíme a na pánvi dusíme, až směs zhoustne. Nalijeme na závitky a posypeme sekanou petrželí.

Šprotová pomazánka

1 krabička uzených šprotů 200 g, 60 g másla, 20 g cibule, citrónová šťáva, sůl

Utřeme změklé máslo, přidáme mačkané ryby s olejem, několik kapek citrónové šťávy, usekanou cibuli, sůl, a dobře promícháme.

 

Papriková pomazánka z olejovek

1 krabička olejovek, 100 g másla, 60 g ementálu, ½ lžičky sladké papriky, sůl, cibule, citrónová šťáva

Máslo utřeme do pěny, přidáme sýr a postupně vmícháme rozmačkané olejovky. Rovněž přidáme olej z olejovek a ještě chvíli třeme. Nakonec osolíme, obarvíme paprikou, přidáme jemně sekanou cibulku a citrónovou šťávu. Mažeme na chlebíčky.

Pomazánka z olejovek

1 krabička olejovek, 60 g másla, 2 žloutky uvařené natvrdo, 2 lžičky strouhaného sýra, ½ lžičky sardelové pasty, citrónová šťáva, sůl

Změklé máslo utřeme s prolisovanými žloutky, drobněji nakrájenými olejovkami a vmícháme strouhaný sýr a sardelovou pastu. Podle potřeby osolíme a zakapeme citrónem. Vše dobře promícháme a mažeme na chlebíčky z bílé veky.

Tvarohová rybí pomazánka

1 krabička ryby v oleji 200 g, 150 g tvarohu, 1 cibule, citrónová šťáva, sůl

Tvaroh s rybou dobře rozmixujeme, aby směs byla hladká. Pak přidáme nakrájenou cibuli, osolíme a přikyselíme citrónem.

Pomazánka z ryb ve vlastní šťávě

1 krabička ryby ve vlastní šťávě 200 – 250 g, 20 g cibule, 100 g majonézy, citrónová šťáva, sůl

Ryby vykostíme, maso drobně usekáme, přidáme ustrouhanou cibuli, sůl, majonézu, citrónovou šťávu a vše dobře promícháme.

Sardelové chrupinky

20 sardelových řezů, bílá veka na chlebíčky, 50 g másla, 100 g strouhaného parmezánu nebo ementálu, 100 g másla na pečení

Veku nakrájíme na řezy, pokapeme je máslem, posypeme strouhaným sýrem a poklademe sardelovými řezy. Opět pokropíme máslem a posypeme sýrem. Vložíme na plech potřený máslem a v horké troubě pečeme. Namísto řezů můžeme použít okapaných šprotů v oleji a pak je podélně rozpůlit.