Rybí recepty
Recepty na vaření pro začátečníky i zkušené kuchaře

Smažené ryby

Smažená ryba s omáčkou COUSBAREIA

1 kg netučné ryby, dostatek oleje na smažení, 2 cibule nakrájené na tenká kolečka, 250 g nakrájených rajčat, 100 g lískových oříšků nasekaných nadrobno, 60 g sekaných oloupaných mandlí (v původním receptu piniová jádra), 3 lžíce najemno nasekané petrželové natě, sůl, pepř

 

Rybu vykucháme, očistíme a oškrábeme. Pokud máme menší ryby, necháme je vcelku, z velké ryby nakrájíme příčné porce. Osolíme, osušíme a trochu obalíme v mouce. Rybu zcela ponoříme do hodně rozpáleného oleje a smažíme raději po menších dávkách, aby olej neztratil teplotu, jinak by ryba nebyla křupavá, ale mazlavá. Smažíme 5 – 10 minut podle velikosti. Pak vyndáme, necháme okapat a posolíme. V samostatném kastrolu necháme v troše oleje zpěnit a zezlátnout cibuli, přidáme rajčata a mírně zahříváme, až změknou. Přidáme ořechy a mandle a smažíme další 2 minuty. Pak přilijeme asi 0,1 l vody, vmícháme petrželku, osolíme a opepříme. Zahříváme ještě několik minut. Nakonec vložíme smaženou rybu a pečeme asi 15 minut ve středně vyhřáté troubě.

Kořeněná smažená ryba

1 kg řízků z ryb bez kůže, špetka tymiánu, ½ lžičky estragonu, 1 rozdrobený bobkový list, 1 strouhaná malá cibule, 50 g mouky, 0,1 l oleje, 0,1 l octa, 2 lžičky soli, pepř, tuk na smažení, potočnice

 

Řízky otřeme vlhkou utěrkou. Olej a ocet dáme do velké mísy, přidáme tymián, estragon, bobkový lit, cibuli, sůl a pepř, dobře promícháme a do této marinády naskládáme rybí porce. Marinujeme 1 hodinu. Poté kousky vyndáme, necháme okapat, obalíme v mouce a smažíme v rozpáleném oleji na pánvi po obou stranách. Podáváme horké, ozdobené zelenou potočnicí.

PSTRUZI ALMONDINE

4 pstruzi – celkem asi 1 kg, sůl, pepř, 2 lehce našlehaná vejce, 0,1 l smetany, 50 g polohrubé mouky, 5 lžic oleje, 200 g másla nebo tuku, 100 g loupaných opražených mandlí, 2 lžíce citrónové šťávy

 

Vykuchané očištěné pstruhy osolíme a opepříme. Smícháme vejce a smetanu. Pstruhy obalíme v mouce a ve směsi smetany a vajec. Rozehřejeme olej se 100 g másla a pstruhy smažíme na mírném ohni, až jsou zlatohnědí na obou stranách. Mandle dáme na minutu do 100 g rozpáleného másla, odstavíme a vmícháme citrónovou šťávu. Pstruhy dáme na teplé talíře a přelijeme omáčkou s mandlemi.

Smažení sledi

4 sledi – asi 600 g, 4 lžíce umletých ovesných vloček, hrubá sůl, máslo

 

Čerstvé nebo téměř rozmrazené sledě očistíme, obalíme v letých vločkách a smažíme na pánvi s máslem. Necháme okapat na ubrousku nebo čistém hadříku a osolíme. Podáváme s brambory vařenými ve slupce ve slané vodě (v Irsku se používá mořské vody). Omastíme máslem z pánve.

Řízky z ryby po irsku

4 řízky z ryby asi 600 g, 4 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, špetka tymiánu a špetka nasekané petrželky, ½ lžičky prášku do pečiva, olej

 

Mouku, prášek do pečiva, petrželku a tymián osolíme a opepříme, přidáme asi 0,1 l vody a dobře promícháme, aby se nenadělaly žmolky. Těstíčko by mělo mít hustotu smetany. V něm namočíme řízky, necháme okapat, a pak smažíme v rozpáleném oleji. Těsto nabude a bude křupavé, zatímco rybí maso zůstane uvnitř pěkně šťavnaté. Podáváme s vařenými brambory, politými rochou rozpuštěného másla.

Koblihy z tresky

1 kg tresky (filé), 200 g hladké mouky, 2 vejce, trochu piva, olej na smažení, sůl, citrón, osmažená petrželová nať

 

Smícháme mouku, vejce, trochu piva a umícháme na řídké těstíčko. Tresku povaříme 2 minuty ve vodě, nakrájíme na kousky, namáčíme v těstíčku a smažíme na oleji asi 3 minuty po každé straně. Pěkně růžové a křupavé necháme oschnout, osolíme, upravíme na mísu a ozdobíme citrónem a petrželovou natí.

Vojáčci z pavie

1 kg tresky (filé), olej, 2 vejce, na obalení hladká mouka, strouhanka, mletá paprika, sůl

 

Tresku nakrájíme na malé kousky pokud možno stejné velikosti. Obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažíme po každé straně asi 3 minuty v rozpáleném oleji a pak posypeme sladkou paprikou. Podáváme horké a podle potřeby osolíme. Můžeme podávat i studené.

Úhoř po italsku

1 kg úhoře, sůl, pepř, 100 g mrkve, 4 celé pepře, ½ l bílého vína, 1 vejce, 1 lžička oleje, strouhanka na obalení, 200 g oleje na smažení, petrželová nať

 

Staženého úhoře nakrájíme na kousky, osolíme a dáme do kastrolu na nakrájenou mrkev s pepřem. Zalijeme vínem a vaříme asi ¼ hodiny těsně při bodu varu (táhneme). Když maso změkne, vyjmeme je a necháme odkapat. Zatím rozšleháme na talíři vejce se solí, pepřem a olejem a úhoře do něj namočíme. Obalíme ve strouhance a smažíme dočervena na horkém oleji. Urovnáme na mísu a zdobíme petrželovou natí. Podáváme s bílou houskou.

Kuličky z filé

1 kg dušeného filé, 600 g vařených brambor, 100 g strouhaného sýra, sůl, strouhanka, olej na smažení, rajská omáčka

 

Filé umeleme, přidáme rozmačkané nebo rozstrouhané brambory, sýr a podle potřeby osolíme. Z takto připravené hmoty uděláme malé kuličky, které mírně stlačíme z obou stran naplocho, obalíme ve strouhance a smažíme na oleji. Podáváme s rajskou omáčkou.

Kotlety po anglicku

1 kg ryby, 100 g kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev), 70 g másla, mletý pepř, sůl, sardelová pasta, strouhanka na obalení, olej, máslo nebo sádlo na smažení

 

Porce ryby osolíme, necháme chvilku odležet a pak hustě potřeme jemně ustrouhanou zeleninou podušenou na másle, kterou jsme opepřili, osolili a ochutili sardelovou pastou. Pak obalíme ve strouhance a smažíme a pánvi.