Rybí recepty
Recepty na vaření pro začátečníky i zkušené kuchaře

Smažené ryby

Jikrové karbanátky

170 g jiker, 2 vařené velké brambory, 1 menší strouhaná cibule, 1 lžička sušené máty, 1 lžička usekané petrželové natě, sůl, pepř, hladká mouka, olej na smažení

 

Jikry povaříme 10 minut ve vodě, odblaníme a rozmixujeme. Přidáme rozmačkané brambory, cibuli, petrželku a mátu, osolíme, opepříme a dobře prohněteme. Uděláme karbanátky, obalíme je v mouce a smažíme na prudším ohni dohněda.

Karbenátky ze slanečků

5 slanečků – asi 750 g, 1 nadrobno usekaná cibule, 1 lžíce másla, 250 g bramborové kaše, 1 vejce, 2 lžíce kyselé smetany, sůl, půl lžičky sušeného kopru, pepř, strouhanka, tuk na smažení

 

Slanečky vymáčíme 12 hodiny ve studené vodě. Pak je osušíme, vykostíme a nadrobno usekáme na másle zpěníme cibuli a přidáme rybí maso, bramborovou kaši, vejce, smetanu, osolíme a okořeníme. Dobře prohněteme, uděláme karbanátky, které obalíme ve strouhance a zprudka osmažíme po obou stranách.

Smažená ryba

1 kg řízků z ryby (platýs, treska), 300 g hladké mouky, 0,2 l piva, sůl, 4 dobře ušlehané bílky, tuk na smažení, 0,2 l majonézy, 100 g zelených natí (petrželka, pažitka, potočnice, špenát, atd.) nadrobno usekaných

 

Dobře smícháme mouku a pivo a osolíme. Vmícháme sníh z bílků a necháme 6 hodin stát. do těstíčka namáčíme rybí řízky a smažíme na prudším ohni (nejlépe v košíku ve větším množství tuku). Osušíme na ubrousku a podáváme s majonézou, do níž jsme vmíchali natě.

Rybí guláš po rakousku

1,5 kg tresky, 0,2 l mléka, 1 lžíce citrónové šťávy, sůl, 50 g hladké mouky, 5 lžic tuku na smažení, 100 g vepřového masa, 4 velké cibule, 1 lžička sladké papriky, 1 lžíce octa, 2 lžíce rajčatového protlaku, 0,2 l kyselé smetany

 

Rybu očistíme, osušíme a namočíme na 20 minut do mléka. Pak ji vyndáme, osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Nakrájíme na kostky asi 3 cm, obalíme v mouce a smažíme ve 3 lžících tuku. Osmažené kousky poklademe na mísu, kterou udržujeme v teple. Vepřové rozkrájíme na menší kostky a osmažíme ve 2 lžících tuku. Přidáme cibuli a vmícháme 2 lžíce mouky, dodáme papriku, ocet a pomalu vmícháme vodu, protlak a kyselou smetanu. Vaříme na mírném ohni 5 minut. Nakonec rybu touto omáčkou s vepřovým masem přelijeme.

Karbanátky z tresky

500 g vařeného vykostěného rozebraného masa tresky, 2 vařené brambory nakrájené na kostičky, 1 lžíce oleje, 4 ušlehaná vejce, 0,2 l mléka, lžička soli, pepř, 1 menší usekaná cibule, 50 g nadrobno usekané kořenového celeru, 50 g hladké mouky, rajská omáčka, tuk na smažení

 

Všechny přísady kromě omáčky dobře promícháme, uděláme malé ploché karbanátky a smažíme v rozpáleném tuku dohněda. Necháme okapat na ubrousku a podáváme s horkou rajskou omáčkou.

Ryba s míchanými vejci

250 g čerstvých sardinek nebo šprot, 6 vajec, 2 cibulky s natí nakrájené na 2 cm kousky, ½ lžičky glutasolu, lžička soli, olej na smažení, 2 lžíce sádla, ½ lžičky mletého zázvoru, 1 středně velká cibule nakrájená na kolečka, 3 lžíce vína šery

 

Ryby vykucháme, dobře očistíme, omyjeme, osušíme a usmažíme v košíku v rozpáleném oleji, až jsou křupavé, vyjmeme a necháme okapat. Ušleháme vejce, přidáme cibulky, glutasol, trochu soli a šleháme společně několik sekund. V pánvi rozpálíme sádlo, přidáme cibuli a zázvor a necháme zesklovatět. Pak cibuli vyndáme a do pánve vlijeme rozšlehaná vejce. Pohybem pánve je rozetřeme po celém dnu. Na ně poklademe smažené ryby, které osolíme a umícháme s vejci už mimo oheň. Když vejce ztuhla, dáme pánev znovu na oheň, nalijeme šery a několik vteřin prohřejeme. Rozdělíme na teplé talíře a ihned podáváme.

Smažený kapr s celerem

250 g plátků z kapra, 1 bílek, 1 ½ lžíce kukuřičné mouky nebo maizeny, sůl, 250 g kořenového celeru, 4 lžíce sádla, ½ lžičky mletého zázvoru, 3 nadrobno nakrájené cibulky s natí, 2 usekané feferonky bez semen, 1 lžíce sójové omáčky, 1 ½ lžíce octa, 1 ½ lžíce cukru, 3 lžíce vývaru z masoxu, ½ lžičky glutasolu, 1 lžíce vína šery, 1 lžíce sezamového nebo stolního oleje

Rybí maso i celer nakrájíme na nudličky tloušťky špejlí. Šleháme bílek, kukuřičnou mouku nebo maizenu a sůl dohromady, přelijeme na rybí maso a dobře zamícháme. V pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme rybu, rozestřeme ji stejnoměrně po pánvi, opékáme ji ve středně rozpáleném oleji a několikrát dobře promícháme. Pak odstavíme, ještě několikrát promícháme a rybu vyndáme. Tuk slejeme zpět do pánve a přidáme do něj zázvor, cibulky a feferonky. Za stálého míchání necháme při plném plameni asi půl minuty, pak přidáme celer a dále mícháme 1 minutu. Dochutím sójovou omáčkou, octem, cukrem, vývarem a glutasolem. Mícháme a natřásáme další minutu, pak přidáme zvonu rybu, kterou jemně promícháme s celerem, pokapeme šery a olejem, znovu protřeseme a podáváme.

Rybí plátky v bílé vinné omáčce

500 g plátků ze zcela čerstvé ryby (kapr apod.), 1 bílek, 1 ½ lžíce kukuřičné mouky nebo maizeny, 1 ½ lžíce sádla, 5 lžic přírodního bílého vína, sůl, 1 lžička moučkového cukru, 6 lžic silného slepičího vývaru, v němž jsme rozmíchali 1 lžíci maizeny, olej na smažení

Rybu nakrájíme na plátky 2 x  5 cm, opláchneme a dobře osušíme. Namočíme do lehce našlehaného bílku a obalíme maizenou. Takto obalené plátky skládáme do košíku na smažení a ponoříme do rozpáleného oleje na 1 minutu. Necháme okapat. Na pánvi rozpustíme sádlo, přidáme cukru a víno, dobře promícháme a přidáme upravený vývar. Mícháme, dokud omáčka nezhoustne. Pak do ní dáme osmažené plátky ryby, několikrát je otočíme a na 1 minutu necháme prohřát. Podáváme teplé.

Oblíbená ryba

750 g netučné ryby, 0,15 l oleje, 150 g hrachové mouky, 5 lžic jogurtu, 100 g strouhané cibule, 4 utřené stroužky česneku, 2 lžičky kmínu, 3 hřebíčky, 1 lžíce nasekané petrželky, 1 lžička estragonu, sůl, 50 g rozpuštěného másla, 0,1 l šlehačky, 100 g oloupaných opražených mandlí, 4 malé bobkové listy

 

Rybu stáhneme z kůže, nakrájíme na větší kousky, dobře omyjeme a potřeme hrachovou moukou, necháme deset minut a znovu omyjeme. Pak rybu potřeme polovinou jogurtu, necháme ¾ hodiny odležet, opět omyjeme, znovu potřeme a namačkáme cibuli na rybu. Po půlhodině ji ještě jednou omyjeme. Pak ji konečně potřeme česnekem, necháme 10 minut odležet a usmažíme na másle, k němuž jsme přidali bobkové listy. V přestávkách jsme umleli kmín, hřebíček a petrželovou nať, smíchali s estragonem a osolili. Když ryba zezlátne, přidáme trochu jogurtu a necháme vysušit. Ochutíme smíchaným kořením a přidáme šlehačku a mandle. Necháme prohřát 10 minut v írné troubě a pak podáváme.

Nadívaná makrela

6 malých makrel asi 1,2 kg, 2 mírně našlehaná vejce, strouhanka, sůl

Nádivka: 250 g najemno nakrájené cibule, olej, 100 g mletých vlašských ořechů, 50 g mletých lískových oříšků, 50 g rozinek, 2 lžičky míchaného koření (nové koření, skořice, mletý muškátový oříšek, hřebíček, pepř), sůl, 3 lžíce nasekané petrželové natě a 3 lžíce kopru

 

Očištěným nevykuchaným rybám odřízneme hlavy a ocasní ploutev. Pak pevně uchopíme konec páteře v hlavové části a stáhneme kůži až k ocasu, jako bychom stahovali z ruky těsnou rukavici. Odstraníme vnitřnosti, vykostíme co nejlépe a maso použijeme do nádivky. Tu připravíme tak, že ve 2 lžících oleje necháme zhnědnout cibuli a pak přidáme ořechy, rozinky, koření a osolíme. Dobře promícháme, přidáme nadrobno rozkrájené rybí maso a smažíme vše ještě 5 minut. Pak vmícháme petrželku a kopr odstavíme. Rybí kůže touto nádivkou naplníme a dobře napěchujeme. Bavlněnou nití zašijeme otvory. Pak namočíme ve šlehaném vejci a strouhance a smažíme středně rychle na oleji, až je povrch zlatohnědý a náplň prosmažena. Podáváme horké i studené.