Rybí recepty
Recepty na vaření pro začátečníky i zkušené kuchaře

Rybí saláty

Kari salát z tuňáka

250 g tuňáka z konzervy, 4 lžíce majonézy, 1 lžička kari, 1 lžíce šlehačky, 50 g vařené rýže, 250 g oloupaných na kostičky nakrájených rajčat, sůl, pepř, 2 vejce uvařená natvrdo

Rybu usekáme a smícháme s majonézou, kari a šlehačkou. Pak smícháme maso, rýži a rajčata. Dobře promícháme a okořeníme podle chuti. Podáváme zdobené plátky vajec.

Slanečkový salát se sýrem

2 slanečci 1 lžíce nastrouhané cibule, 30 g práškového cukru, 0,1 l 8% octa, 0,1 l vody, 1 nastrouhané jablko, 60 g měkkého tučného sýra, 0,1 l šlehačky, 1 lžíce citrónové šťávy, pepř, pažitka nebo petrželka

Slanečky namočíme na 12 hodin do studené vody, pak je vykostíme, zbavíme kůže, nakrájíme na nudličky a dáme do mísy. Smícháme pepř, cibuli, cukr a ocet a rybí maso tímto nálevem přelejeme. Necháme 6 hodin stát, pak scedíme. Na plochou mísu rozložíme na plátky nakrájené jablko a na ně vložíme rybu. Smícháme sýr se smetanou a citrónovou šťávou a rybu přelijeme. Ozdobíme sekanou pažitkou nebo petrželkou a podáváme s teplou topinkou

Salát s rosolem

1 g želatiny, 2 lžičky práškového cukru, 1 lžička worcestrové omáčky, sůl, pepř, ½ l rajčatové šťávy, 250 g vařeného hrášku, 750 g vařené ryby, 100 g opepřené a osolené majonézy, potočnice, sekaná pažitka

Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě a pak ji rozpustíme v troše horké vody. Přimícháme worcestrovou omáčku, cukr a rajčatovou šťávu, osolíme a opepříme. Trochu této směsi nalejeme do vychladlé formy na věnec, přidáme hrášek, zbytek směsi a necháme ztuhnout. Pak vyklopíme na mísu a doprostřed dáme rybí porce. Přelijeme majonézou a ozdobíme potočnicí a pažitkou.

Makrelový salát

500 g vařené makrely bez kůže a kostí rozdrobené na kousky, 250 g vařených nakrájených brambor, 250 g vařených bílých fazolí, 1 lžíce usekané pažitky, 2 lžíce sardelové pasty, 4 lžíce francouzského nálevu (4 díly oleje, 1 díl citrónové šťávy, trochu hořčice, sůl, pepř)

Francouzský nálev, pažitku a sardelovou pastu smícháme. Polovinu množství přelijeme brambory, které necháme chvíli okapat a pak narovnáme v silné vrstvě na mísu. Druhou polovinou nálevu podlijeme maso s fazolemi a navrstvíme je na brambory. Podáváme studené, ozdobené salátovými listy.

Salát s jikramy „RHODE ISLAND“

250 g jiker, 2 snítky celerové natě nadrobno nasekané, 1 lžíce strouhaného křenu, 150 g majonézy, 8 usekaných plněných oliv, 1 malá kyselá okurka nakrájená na kostičky, sůl, pepř, špetka tymiánu, 1 čekankový puk, potočnice, hlávkový salát

 

Jikry mírně vaříme 15 minut, poté je necháme vychladnout a ostrým nožem nakrájíme na kostičky. Ve velké míse smícháme celerovou nať, olivy a okurku, osolíme a opepříme. Do majonézy vmícháme křen a tymián a vlijeme ji na zeleninu ve velké míse. Dobře promícháme. Nakonec přidáme jikry a opatrně promícháme, abychom je nerozdrobili. Salátovou mísu vyložíme listy hlávkového salátu a plátky čekanky a na ně dáme doprostřed směs s jikrami. Ozdobíme potočnicí a podáváme vychlazené, popřípadě s další majonézou.

Vlámský salát

300 g uzenáčů, 300 g majonézy, 200 g naložené červené řepy, 200 g sterilovaného celeru, worcestrová omáčka

Uzenáče stáhneme, vykostíme a nakrájíme na kostičky. Červenou řepu a celer necháme okapat a nakrájíme na nudličky. Vše smícháme s majonézou okořeněnou worcestrovou omáčkou.

Salát z rybího filé s jogurtem

500 g filé, 2 jogurty, 4 rajčata, 4 jablka, sůl, cukr, citrónová šťáva, 250 g vařené kořenové zeleniny (petržel, mrkev), petrželová nať, 1 hlávka salátu

 

Filé osolíme, okyselíme, dáme do mírně vymaštěné formy nebo rendlíku a dusíme doměkka. Po vychladnutí nakrájíme na kousky. Jogurt smícháme s nakrájenou kořenovou zeleninou, nadrobno nakrájenou petrželkou a hlávkovým salátem. Rajčata nakrájíme na plátky, jablka ustrouháme a vše promícháme.

Salát z rybího filé s rajčaty

500 g filé, ocet, 2 cibule, 5 rajčat, 150 g majonézy, 250 g sterilovaného celeru, mletý pepř, cukr, sůl

Rybí filé osolíme, pokapeme octem a v troše vody udusíme. Měkké filé rozebereme na kousky (lístky), přidáme nasekanou cibulí, celer nakrájený na menší kousky, plátky rajčat a vše spojíme s majonézou. Opepříme, osolíme, přikyselíme a podle chuti přidáme cukr.

Salát alicante

500 g nakrájené vařené kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev), 1 hlávka salátu, 4 rajčata, 2 zelené paprikové lusky, 100 g pečené ryby, 1 krabička olejovek, 4 plátky uzeného lososa, 150 g majonézy, petrželová nať

Zeleninu smícháme se salátem a paprikami pokrájenými na nudličky a s plátky rajčat. Promícháme s kousky pečených ryb, olejovek a uzeného lososa. Zalijeme majonézou, promícháme a posypeme nasekanou petrželkou.

Salát z mořských ryb

400 g pečeného rybího masa, 150 g zelených paprikových lusků, 50 g cibule, mletý pepř, worcestrová omáčka, ocet, 250 g majonézy, 2 vejce natvrdo, 1 hlávka salátu

Rybí maso vykostíme a nakrájíme na větší kousky. Zelené papriky zbavíme semen a nakrájíme na nudličky, cibuli nadrobno nakrájíme a obojí přidáme k rybímu masu. Osolíme, okořeníme, zakapeme octem a lehce vmícháme majonézu. Hotový salát upravíme na misku, ozdobíme hlávkovým salátem a vařenými vejci nakrájenými na kolečka.