Rybí recepty
Recepty na vaření pro začátečníky i zkušené kuchaře

Rybí pudinky a nákypy

Rybí nákyp s kyselým zelím

1 kg tresky vařené v páře, 30 g másla, 500 g bramborové kaše, 50 g parmezánu nebo čedaru, 500 g kyselého zelí, 120 g slaniny, 30 g cibule, 1 – 2 bobkové listy, 2 jalovičníky, 1 jablko, 1/8 l bílého vína, 1 lžíce citrónové šťávy, kmín, 1ú8 l vody ze zelí

 

Nejdříve připravíme zelí: zakysané zelí, na nudličky nakrájenou slaninu, drobně usekanou cibuli, bobkový list, jalovičníky, strouhané jablko, bílé víno, citrónovou šťávu a kmín dáme do kastrolu, zalijeme vodou ze zelí, dobře promícháme a dusíme asi hodinu, až se šťáva vydusí. Nákypovou formu vymastíme máslem, vložíme vrstvu bramborové kaše, posypeme parmezánem, poklademe kousky ryby a vrstvou kyselého zelí. Navrch dáme opět bramborovou kaši, kousky másla, parmezán a pečeme 30 minut v horké troubě.

Lisabonský nákyp

250 g makarónů, 60 g másla, 40 g hladké mouky, 0,3 l mléka, 2 ušlehaná vejce, 250 g rybího masa v kouscích, sůl, pepř, strouhanka

 

Makaróny uvaříme v 1,5 l osolené vody (10 minut) a scedíme. Na pánvi rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a uděláme světlou jíšku. Za stálého míchání přiléváme postupně mléko a vzniklou omáčku dobře povaříme. Odstavíme, vmícháme ušlehaná vejce, makaróny a rybí maso, osolíme a opepříme. Pekáč nebo ohnivzdornou mísu vymastíme, vysypeme strouhankou a rybí směs do nádoby vlijeme. Pečeme zprudka, až je rybí maso upečené (asi 20 minut). Vyklopíme a podáváme s rajčatovou omáčkou.

Chilský nákyp

500 g vařené rozdrobené ryby, 6 vajec 1 malá cibule nakrájení na kolečka, 4 celé pepře, sůl, pepř, 1 lžíce worcestrové omáčky, 2 lžíce usekaných oliv, ½ bobkového listu, 50 g másla

 

Do pánve dáme ½ l vody, celý pepř, rozdrobený bobkový list, cibuli a osolíme. Přivedeme k varu, přidáme rybí maso a pak mírně vaříme (táhneme) 15 minut. Vývar scedíme a vylejeme. Maso opepříme, osolíme a smícháme s rozšlehanými žloutky. Z bílků ušleháme sníh, který vmícháme do masa. Máslem vymastíme formu, naplníme ji připraveným rybím masem a vaříme ve vodní lázni ve středně horké troubě asi 30 minut. O tom zda je pudink upečen, se přesvědčíme vpíchnutím špejle. Smícháme worcestrovou omáčku, olivy a rozpuštěné máslo a touto směsí porce pudinku polejeme.

Norský puding

1 kg masa tresky, 1 lžička soli, pepř, ½ l smetany a sníh ze 4 bílků, na špičku nože strouhaného muškátového oříšku a trochu kajenského pepře

 

Rybu nakrájíme na plátky, které osušíme a syrové umeleme na masovém strojku. Umleté maso dáme do velké mísy, přidáme sůl, pepř, muškátový oříšek, kajenský pepř a bílky. Dobře promícháme, prolisujeme do druhé mísy a tu vložíme do větší nádoby s ledem. Pomalu vmícháme smetanu a směsí naplníme máslem vymaštěnou formu. Tu postavíme do pekáče s vařící vodou a vaříme 10 až 12 minut ve středně horké troubě. Pudink vyklopíme a ihned podáváme ozdobený potočnicí. Můžeme také podávat s některou smetanovou omáčkou.

Havajské paštičky

300 g vařeného vykostěného rybího masa rozdrobeného na kousky, 150 g vařené rýže, ¼  strouhané cibule, 1 lžička hořčice, 1 lžička worcestrové omáčky, 4 lžíce strouhaného kokosu, 2 na kousky nakrájené nepálivé papriky, 1 lžíce citrónové šťávy, ½ lžičky soli a strouhanka

 

Promícháme a prohněteme všechny přísady s takovým množstvím strouhanky, aby směs držela pohromadě. Uděláme kulaté paštičky, obalíme je ve strouhance a srovnáme do vymaštěného pekáče. Pečeme ve středně horké troubě do zlatohněda. Podáváme na ohřátých talířích s čatný.

Sardelový nákyp

500 g rybího masa, petrželová nať, 100 g másla, 3 sardelky nebo lžíce sardelové pasty, sůl, citrónová šťáva muškátový květ, 0,3 l kyselé smetany, 5 vajec, 3 lžíce strouhanky, máslo na vymaštění formy

 

Najemno usekané ryb maso bez kostí smícháme s petrželkou a dusíme na másle několik minut. Přidáme utřené sardele nebo sardelovou pastu, citrónovou šťávu, muškátový květ a podle potřeby osolíme. Pak rozmícháme ve smetaně žloutky, špetku soli, strouhanku, přidáme udušené rybí maso a sníh z bílků. Vše dobře promícháme a plníme do formy vymaštěné máslem. Pečeme asi ¾ hodiny.

Rybí nákyp

200 g vařené ryby, 60 g sójové mouky, citrónová šťáva, 40 g cibule, petrželová nať, 2 bílky, 10 g parmezánu nebo čedaru, 20 g hrubě drcených burských oříšků

Uvařenou rybu vložíme do malé nákypové formy, posypeme nakrájenou cibulí a petrželkou. Ze sójové mouky a trochy vody umícháme hustou kaši, přidáme sníh z bílků, citrónovou šťávu a směs vlijeme na rybu. Posypeme burskými oříšky a sýrem. Pečeme 20 minut v troubě.

Puding z kapra

1 kg vařeného kapra, 150 g másla, 4 vejce, 1 lžička sardelové pasty, 1 lžíce strouhaného sýra, 1 cibule, 1 houska, sůl, 10 g másla na vymaštění formy, 1 lžíce strouhanky

Uvařené rybí maso vykostíme a utřeme s máslem, žloutky, lžičkou sardelové pasty, strouhaným sýrem, strouhanou cibulí a houskou namočenou v mléce. Podle potřeby osolíme a nakonec přidáme sníh z bílků. Pudinkovou formu vymastíme máslem, vysypeme strouhankou, naplníme směsí, přiklopíme a vaříme v páře jednu hodinu podáváme se sardelovou omáčkou.

Rybí pudink

750 g rybího masa bez kůže a kostí, 150 g másla, 1 menší cibule, 5 vajec, 2 housky, trochu mléka, 2 lžíce smetany, mletý pepř, sůl, petrželová nať

Na kousku másla podusíme nakrájenou cibuli, zalijeme ji třemi rozkvedlanými vejci a necháme a ohni za stálého míchání zhoustnout. Na masovém strojku umeleme v mléce namočené vymačkané housky a maso a vše přimícháme k vejcím. Ke směsi přidáme 100 g utřeného másla, 2 vejce, smetanu, opepříme, osolíme, promícháme a vložíme do máslem vymaštěné formy. Vaříme v páře 1 – 1 ½ hodiny. Povrch pudinku ozdobíme petrželovou natí. Podáváme hořčičnou omáčkou.

 

RYBÍ PUDINK II.

1 kg rybího masa (nejlépe se hodí štika), celý pepř, nové koření, bobkový list, sůl, citrónová šťáva, 150 g másla, 4 vejce, 0,2 l mléka, 20 g strouhanky, petrželová nať, 10 g másla na vymaštění formy

Rybí maso uvaříme v osolené vodě s kořením. Pak je vyndáme, vykostíme, umeleme nebo usekáme, zakapeme citrónem, promícháme s dobře utřeným máslem, žloutky, mlékem, strouhankou a sekanou petrželovou natí. Osolíme a zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs naplníme do máslem vymaštěné formy a ve vodní lázni vaříme 1 hodinu. Pudink podáváme s houbovou nebo sardelovou omáčkou.