Rybí recepty
Recepty na vaření pro začátečníky i zkušené kuchaře

Rybí předkrmy

Salmagundy

400 g slanečků, 7 lžic octa, 2 lžíce strouhané cibule, 8 nových koření, 1 lžička chilli koření, 2 lžíce oleje, 30 malých chlebíčků s máslem, paprika, petrželka

Ryby namočíme na 8 hodin do vody, pak opláchneme, vykostíme a nakrájíme na dvoucentimetrové čtverečky. V pánvi smícháme ocet, cibuli, nové koření a chilli a směs přivedeme k varu. Vaříme 1 minutu, odstavíme a přidáme olej. Směs nalijeme na rybí maso a necháme marinovat v chladu 24 hodin. Pak čtverečky z marinády vyndáme, dáme po jednom na každý chlebíček, ozdobíme petrželkou a mírně posypeme paprikou.

Jikry v rajčatech

6 velkých rajčat, 100 g rybích jiker, sůl, pepř, worcestrová omáčka, 50 g strouhaného sýra, tuk na smažení

Vršky rajčat seřízneme, lžičkou vybereme vnitřky a obrátíme je, aby vykapala. Jikry lehce osmažíme a necháme zchladnout. Pomícháme je s vybranou rajčatovou dření, solí, pepřem a trochou worcestru. Směsí naplníme rajčata a 20 min. zapékáme.

Zapékané toasty s jikrami

500 g rybích jiker, ½ lžíce hořčice, 1 lžička sardelové pasty, 1 lžíce worcestrové omáčky, špetka kajenského pepře, špetka rozmarýny, 1 lžíce másla, 3 lžíce vína šery (nebo tokaj), 1 lžička citrónové šťávy, chlebíčky z veky, 4 snítky čerstvé máty (nebo několik lístků sušené), 1 citrón

Jikry mírně vaříme (táhneme) ve vodě asi 15 minut, pak scedíme a nakrájíme na kousky. Zatímco se jikry vařily, smícháme v míse všechny přísady (kromě chlebíčků, máty a citrónu). Kousky jiker namočíme do směsi, aby byly dobře pokryty. Horké toasty namažeme máslem a pak na ně navršíme takto upravené jikry. Zapečeme v mírné troubě asi 5 minut, aby směs jikry dobře prostoupila. Ozdobíme nasekanou mátou a plátky citrónu.

Rybí smaženky

250 g vařené vykostěné netučné ryby, 2 žloutky, 2 bílky, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, 1 lžíce nadrobno nakrájené petrželové natě, tuk na smažení

Rybu rozebereme na drobné kousky, smícháme se šlehanými žloutky, moukou, kořením, nadrobno nakrájeným česnekem a petrželkou a pak vmícháme šlehané bílky. Na pánvi rozehřejeme tuk a směs do něj lijeme po lžících. Smažíme po obou stranách a hned podáváme.

Toasty s jikramy

250 g jiker (ze sledě), 30 g tuku, hladká mouka smíchaná s trochou pepře a sladké papriky, chlebíčky z veky mazané máslem, sardelová pasta, sekaná petrželová nať

Jikry důkladně vypereme, odblaníme a osušíme v utěrce. Tuk rozehřejeme na pánvi, jikry obalíme v okořeněné mouce a smažíme, až jsou zlatohnědé. Toasty s máslem lehce pomázneme sardelovou pastou a dáme na ně smažené jikry. Podáváme teplé ozdobené nasekanou petrželovou natí.

Pikantní rybí toasty

250 g uzené vařené tresky, 30 g másla, trochu hladké mouky, 1/8 l mléka nebo vody, pepř, sůl, toasty namazané máslem

Rybí maso rozebereme na menší kousky a vykostíme. Rozpustíme máslo, přidáme trochu mouky a po rozmíchání postupně přidáváme mléko s vodou. Přivedeme k varu a povaříme 3-5 minut. Pak přidáme rybu, sůl a pepř, zamícháme a odstavíme. Míšeninou mažeme toasty s máslem a zapečeme je.

Zapečená ryba se zeleninou

350 g rajčat, 250 g hub, 180 g cibule, 350 g čerstvé nebo zmrazené tresky, 60 g tuku na smažení, sůl, pepř, strouhaný sýr

Oloupeme a nakrájíme rajčata, houby a cibuli. Rybu nakrájíme na plátky, stáhneme kůži a vykostíme. Cibuli nadrobno nakrájenou lehce podusíme na tuku. Vymastíme mísu na pečení a střídavě vrstvíme rajčata, cibuli, rybu a houby tak, abychom jako poslední vrstvu dali rajčata s houbami. Přikryjeme pomaštěným papírem a pečeme v nepříliš horké troubě 30 – 40 minut. Podáváme horké, posypané sýrem.

Jikry v pečených bramborách

Několik velkých pečených brambor ve slupce, jikry ze dvou sleďů, 50 g másla, sůl, nadrobno nasekaná menší cibule, tři snítky petrželové natě, strouhanka

Brambory upečeme ve slupce. Rozkrojíme je na poloviny a středy vydlabeme. Jikry opékáme asi půl minuty v rozehřátém másle, pak je vyjmeme, smícháme s nadrobno pokrájenou cibulí, petrželkou a strouhankou a osolíme. Směsí naplníme vydlabané brambory a dopečeme je v troubě, až zhnědnou. Podáváme je polité zbylým máslem.

Paštika z ryb

750 g dušeného rybího masa (candát, štika, pstruh, apod.), 60 g polohrubé mouky, 2 vejce, 40 g másla, 0,3 l mléka, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 100 g čerstvého másla, strouhanka

Do kastrolu dáme mouku. Za stálého míchání přidáváme žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, pepř a muškátový oříšek. Horké mléko přiléváme tak dlouho, až vnikne hladká hmota. Pak postavíme kastrol na plotnu a asi 5 minut šleháme metlou. Odstavíme, přendáme do misky a přikryjeme mastným papírem nebo pokapeme rozpuštěným máslem, aby hmota neokorala. Necháme vychladnout. Potom utřeme máslo do pěny, přidáme k němu vychladlou hmotu, umixované nebo jemně umleté či prolisované rybí maso, bílky a podle potřeby osolíme, okořeníme a dobře promícháme. Formu vymaštěnou máslem vysypeme strouhankou, naplníme připravenou kašovinou a zakryjeme pomaštěným pergamenovým papírem nebo alobalem. Pečeme asi hodinu. Po upečení necháme paštiku vychladnout a pak ji teprve krájíme na plátky.

Obložená rybí mísa

2 uzené makrely (nebo jiné ryby), 1 hlávkový salát, 1 citrón, 200 g kyselých ryb, 100 g majonézy, 5 lžic kyselé smetany, 50 g cibule, 50 g červené papriky v oleji, sůl

Makrely opatrně zbavíme kostí a položíme do středu podlouhlé mísy. Obložíme je na menší kousky roztrhanými listy salátu pokapanými citrónovou šťávou. Kyselé ryby vykostíme, nakrájíme na malé kousky a vmícháme je do majonézy s kyselou smetanou, solí a citrónovou šťávou. Směs upravíme na salátové listy, ozdobíme kroužky cibule a červenou paprikou.