Rybí recepty
Recepty na vaření pro začátečníky i zkušené kuchaře

Rybí pomazánky

Kaviárová pomazánka

80 g másla, 30 g olejovek, 20 g kaviáru, citrónová šťáva, sůl

Máslo utřeme do pěny, přidáme utřené olejovky i s olejem, citrónovou šťávu a sůl, nakonec zlehka vmícháme kaviár.

 

Bulharská rybí pomazánka s majonézou

250 g vařeného rybího masa, 2 stroužky česneku, 50 g majonézy, sůl, petrželová nať

Uvařené vykostěné rybí maso jemně usekáme, osolíme, přidáme utřený česnek a nadrobno nasekanou petrželku. Nakonec vmícháme majonézu.

Bulharská rybí pomazánka

250 g vařené ryby, 1 -  nadrobno nakrájená cibule, 1 krajíc bílého chleba, 4 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 kostka cukru, sůl

Rybu vykostíme a rozemeleme, přidáme cibuli, osolíme a zalijeme olejem a octem přidáme rozdrobený chléb a vše dobře promícháme.

Pomazánka z mlíčí

200 g mlíčí, 100 g másla, 2 žloutky uvařené natvrdo, sůl, ocet, 1 cibulka, 1 sladkokyselá okurka, 1 lžíce hořčice

Mlíčí necháme srazit ve vařící vodě, po chvíli vyjmeme, zbavíme blan a utřeme s máslem a žloutky. Přidáme nadrobno nasekanou okurku, cibulku, hořčici a žloutky a podle potřeby osolíme a vše dobře promícháme.

Pomazánka ze slanečků

1 slaneček, mléko a vymazání, 100 g másla, 1 nastrouhaná malá cibule, 20 g škrábané slaniny, 1 stroužek česneku, majoránka, pepř, 1 malé nakyslé jablko

Slanečka máčíme jeden den v mléce a pak ve vodě. Během této doby vodu dvakrát vyměníme. Pak slanečka rozpůlíme, vykostíme, povaříme a maso utřeme s máslem dohladka. Přidáme cibuli, slaninu, utřený česnek, majoránku, pepř, jablko a vše promícháme.

 

POMAZÁNKA ZE SLANEČKŮ II.

2 slanečci, 150 g másla, 1 cibule, špetka papriky

Vymáčené slanečky opereme, vykostíme, stáhneme a dáme do kastrolu. Podlijeme 2 lžícemi vody, přidáme cibuli, papriku a chvíli povaříme. Pak maso jemně umeleme na masovém strojku nebo rozmixujeme. Mleté maso utřeme s čerstvým máslem.

Pomazánka ze sledě

1 nakládaný sleď – mlíčňák, 2 lžíce salátového oleje, 2 sardelové řezy, 1 sardinky, ½ cibule, 1 malé jablko, 10 g kaprů, 1 žloutek uvařený natvrdo, citrónová šťáva, mletý pepř, paprika, sůl, 30 g másla

 

Sledě vykostí, dobře vymáčíme a jemně nakrájíme. Mlíčí utřeme s olejem, přimícháme nasekané sardelové řezy a sardinku, strouhanou cibuli a jablko. Přidáme nasekané kapary, prolisovaný žloutek, citrónovou šťávu, pepř, papriku, špetku coli a rozpuštěné máslo. Vše dobře promícháme.

Pomazánka z uzenáčů

2 uzenáče, 100 g salámu, 100 g másla, 2 vařené brambory, 1 cibule, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 sladkokyselá okurka, 1 lžíce hořčice.

Vykostěné uzenáče, salám, cibuli, vejce a brambory umeleme a dobře utřeme s máslem. Přidáme hořčici, najemno nasekanou okurku a promícháme.

 

POMAZÁNKA Z UZENÁČŮ II.

2 uzenáče, 120 g másla, 2 sladkokyselé okurky, 2 vejce uvařená natvrdo, citrónová šťáva

Na masovém strojku umeleme okurky, vejce a vykostěné ryby. Máslo utřeme do pěny, přimícháme umletou směs, podle chuti přikyselíme citrónovou šťávou a mažeme na krajíčky bílé veky nebo žemle.