Rybí recepty
Recepty na vaření pro začátečníky i zkušené kuchaře

Rybí prsty po arabsku

Rybí odřezky (hlavy, ocasy, ploutve, páteře), 500 g rybího masa bez kůže a kostí, 2 malé cibule, 2 bobkové listy, 1 snítka celerové natě, sůl, mletý pepř, 100 g strouhanky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce nadrobno nasekané petrželové natě, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička mletého kmínu, 1 vejce, trochu hladké mouky, máslo nebo olej na smažení, šťáva z 1 citrónu, nahrubo nasekaná petrželová nať na ozdobení

 

Vykostěné rybí maso semeleme (je možné také uvařit kousky ryb, vykostit je a rozmačkat vidličkou). Rybí odřezky vaříme v 1 l vody s celou cibulí, bobkovými listy, celerem a pepřem se solí podle chuti. Vaříme mírně asi ½ hodiny, pak procedíme a vývar dme stranou. Strouhanku zvlhčíme vodou. Stroužky česneku rozetřeme se solí a zbylou cibuli najemno nasekáme. Rozemleté maso dáme do mísy a rukou dobře prohněteme spolu s nasekanou cibulí, česnekem, petrželkou, koriandrem, kmínem a vejcem. z hmoty vytvarujeme válečky velikosti prstů, které obalujeme v mouce a smažíme na másle či oleji, až jsou zlatohnědé. Necháme dobře okapat a pak srovnáme na větší pánvi, kam nalijeme tolik připraveného vývaru, aby prsty byly potopené. Přidáme citrónovou šťávu, přivedeme k varu a mírně vaříme (táhneme) 20 minut. Poté přendáme prsty na mísu, na ně nalijeme povařenou šťávu a necháme zchladnout. Šťáva zrosolovatí. Podáváme ozdobené petrželovou natí.

Tagy:, , , , , , , , ,

Komentáře