Rybí recepty
Recepty na vaření pro začátečníky i zkušené kuchaře

Přílohy k rybám

Bramborové balónky

500 g vařených brambor, 50 g másla, mléko podle potřeby, zbytek vařeného nebo pečeného masa (asi 100 g), 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, tuk na smažení, sůl

Vařené brambory prolisujeme, smícháme zatepla s kouskem másla a mlékem na kaši. Vmícháme zbytky vařeného nebo pečeného masa a necháme vychladnout. Přidáme vejce a mouku. Podle potřeby osolíme. Tvoříme malé placičky, které smažíme na rozpáleném tuku. Při smažen se vyfouknou jako balónky.

Bramborové petřinky

500 g vařených brambor, 1 vejce, hrubá mouka podle potřeby, sůl, sádlo na vymazání plechu

Uvařené brambory prolisujeme, osolíme, přidáme vejce a podle potřeby mouku tak, aby vzniklo tuhé těsto. Z těsta vyválíme váleček o průměru 2 cm, který nakrájíme na špalíčky asi 2 cm vysoké. Plech vymastíme sádlem, špalíčky na něj vložíme a pečeme dorůžova. Můžeme též smažit na oleji.

Bramborové smaženky

500 g vařených brambor, 2 vejce, hrst hladké mouky, strouhanka a vejce na obalení, olej nebo sádlo na smažení

Vařené brambory prolisujeme, smícháme s vejci, solí a moukou. Vypracujeme těsto. Tvoříme válečky 8 cm dlouhé a 2 cm silné. Obalíme v mouce, vejci a strouhance. Smažíme dozlatova.

Bramborové bochánky

500 g brambor, sůl, mléko podle potřeby, 1 žloutek ½ vejce na potření, 20 g sádla

Uvařené osolené brambory prolisujeme a spaříme horkým mlékem. Vypracujeme tuhou kaši. Do prochladlé kaše vmícháme žloutek, naplníme ji do sáčku s trubičkou a na sádlem vymazaný plech stříkáme bochánky. Potřeme je vejcem a upečeme.

Smažené bramborové kuličky

500 g brambor, sůl, mléko podle potřeby, 100 g vařeného nebo pečeného masa (popřípadě salám), 1 cibulka, pažitka, ½ vejce, 20 g hrubé mouky, olej na smažení

Z uvařených osolených a prolisovaných brambor a mléka uděláme tuhou kaši, kterou necháme částečně vychladnout. Pak do ní vmícháme mleté maso, sekanou cibulku, pažitku, vejce a sůl. Tvoříme kuličky velikosti ořechu, obalíme v mouce a osmažíme v rozpáleném oleji.

Dušené brambory

1 kg brambor, sůl, 100 g másla, kmín

Syrové brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na silnější lupínky. Ohnivzdornou mísu nebo pekáč dobře vymastíme máslem a vložíme brambory, které jsme prosolili a promíchali s kmínem. Na povrch dáme na kousky rozkrájené máslo. Přiklopíme a dusíme v troubě asi 30 minut.

Bramborové bublinky

1 kg moučných brambor, sůl, olej na smažení

Moučné brambory nakrájíme na plátky 3 – 4 mm tlusté. Opereme ve vodě a osušíme v utěrce na pánvi rozpálíme olej, odstavíme, vložíme do něho plátky brambor a za stálého pohybování pánví necháme vyplavat. Pak je ihned vyjmeme a vhodíme do jiného rozpáleného oleje. Změna teploty způsobí vyfouknutí brambor, takže mají podobu bublinek. Smažíme dočervena a ihned podáváme, jinak bublinky spadnou.

Smažené bramborové hranolky

1 kg brambor, sůl, olej na smažení

Oškrábané, omyté brambory nakrájíme na hranolky, propláchneme ve vodě, dobře osušíme a vložíme do rozpáleného oleje. Usmažíme dočervena. Hotové hranolky posolíme a horké podáváme. Stejným způsobem smažíme brambory nakrájené na lupínky nebo nudličky (bramborová sláma). Na trhu jsou po celý rok k dostání předsmažené hranolky, které pouze dosmažujeme, takže jejich úprava je velmi rychlá. Mimo to lze koupit také hotové bramborové lupínky.

Brambory

Vařené, vařené a opečené, pečené v troubě, bramborová kaše, jednoduchý bramborový salát.

Slané pečivo

Housky, žemle, rohlíky, slané loupáky, chlebíčková veka čerstvá nebo opečená na másle.