Rybí recepty
Recepty na vaření pro začátečníky i zkušené kuchaře

Přílohy k rybám

Hrášek

Čerstvý, zmrazený nebo sterilovaný hrášek podusíme na másle s cibulkou, osolíme a podáváme.

Květák

Květák uvaříme ve slané vodě, vyndáme na talíř, rozebereme na růžičky, polijeme rozehřátým máslem a posypeme osmaženou strouhankou.

Růžičková kapusta

Růžičky kapusty dáme do slané vody krátce povařit. Pak je vyjmeme a vložíme do kastrolu na rozehřáté máslo, opepříme, osolíme a dusíme doměkka.

Studený chřest

Chřest uvaříme ve slané vodě a necháme okapat. Vychladlý posypeme sekanou petrželkou a zalijeme majonézou.

Chřest po polsku

Chřest uvaříme ve slané vodě a necháme okapat na sítě. Na mísu dáme vrstvu chřestu, posypeme ji natvrdo vařenými sekanými žloutky a nasekanou petrželkou. Vrstvy opakujeme. Polijeme rozehřátým máslem se strouhankou.

Těstoviny

300 g uvařených těstovin (kolínka, špagety, makaróny), 4 lžíce oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, petrželová nať, 50 g šunkového salámu nebo jiné uzeniny

Cibulku nakrájíme nadrobno, česnek utřeme se solí a vše dáme na rozehřátý olej. Přidáme nadrobno nakrájenou uzeninu, nasekanou petrželku a nakonec uvařené těstoviny. Dobře protřepeme, až se tukem promastí.

Noky

250 g hrubé mouky nebo krupičky, sůl, 3 vejce

Do mísy dáme mouku, sůl, rozkvedlaná vejce a trochu vody. Těsto vypracováváme tak dlouho, až se dělají bubliny. Pak vykrajujeme malé nočky, které zavaříme do vařící osolené vody. Vaříme tak dlouho, až vyplavou na povrch, sítem je vyjmeme a ihned propláchneme studenou vodou, aby se neslepily. Necháme dobře okapat a promastíme horkým máslem nebo sádlem.

Knedlíčky ze strouhané housky

50 g másla, 1 celé vejce, 1 bílek, sůl,, trochu mléka, 200 g strouhanky

Máslo utřeme se solí a žloutkem, přidáme strouhanku navlhčenou mlékem a nakonec vmícháme sníh z bílků. Je-li těsto příliš řídké, přidáme strouhanku. Tvoříme malé knedlíčky, které zavaříme do vařící vody. Vaříme 3 – 5 minut podle velikosti. Když vyplavou na povrch, jeden překrojíme a zjistíme, jsou-li uvařeny. Pak je vybereme a propláchneme studenou vodou.

K některým rybím pokrmům, jako je ryba načerno apod., můžeme podávat i houskové knedlíky.

 

Dušená rýže

300 g rýže sůl, ¾ l vody, 30 g sádla, 30 g cibule, 1 hřebíček

přebranou rýži dobře vypereme ve studené vodě, krátce ji osmažíme na tuku, osolíme, přidáme cibulku, hřebíček a zalijeme vařící vodou tak aby sahala dva prsty nad rýži. Dusíme v troubě doměkka.

Chřest po milánsku

Chřest uvaříme ve slané vodě a necháme dobře okapat na sítě. Mísu vymastíme máslem, vysypeme strouhaným parmezánem, poklademe vrstvou chřestu, zasypeme parmezánem a takto vrstvu opakujeme. Navrch přijde nastrouhaný sýr. Před podáváním zalijeme horkým máslem.