Rybí recepty
Recepty na vaření pro začátečníky i zkušené kuchaře

Pečené ryby

Nadívaná štika

1 štika 1 – 1,5 kg, 100 g másla, 100 g sardelového másla, 1 vejce, 100 g strouhanky, 100 g kořenové zeleniny, 1 cibule, tymián, celý pepř, nové koření, zázvor, 1 vejce natvrdo, sůl, sekaná petrželka, muškátový květ, sladká smetana

 

Nádivka: sardelové máslo smícháme se strouhankou, citrónovou kůrou, 1 vejcem, sekanou petrželkou, květem a podle potřeby rozředíme sladkou smetanou.

Vykuchanou, oškrábanou a očištěnou štiku osolíme a naplním nádivkou. Zašijeme a dáme na pekáč vymaštěný máslem. Přidáme nakrájenou zeleninu, cibuli, tymián, celý pepř, nové koření, zázvor a kousek másla. Pečeme v troubě dozlatova za občasného polévání vypečenou šťávou a podlévání horkou vodou nebo vývarem. Také můžeme potírat máslem. Mezi pečením uvaříme játra ze štiky ve slané vodě a nakrájíme je na plátky. Natvrdo vařený žloutek usekáme nadrobno. Upečenou rybu vložíme na dlouhou mísu, pokapeme citrónovou šťávou, posypeme sekaným žloutkem, ozdobíme plátky jater a obložíme smaženými brambory. Šťávu procedíme a podáváme zvlášť v omáčníku.

Ryba s nádivkou

1 ryba (asi 1 kg), sůl, celerová nať, 2 – 3 vejce, trochu mléka, strouhanka, 100 g másla, tatarská omáčka, rajčata, petrželová nať

 

Nádivka: najemno usekáme celerovou nať, přidáme žloutky, sůl, trochu mléka, podle potřeby strouhanku, nakonec sníh z bílků a vše zlehka promícháme.

Rybu očistíme, nasolíme, naplníme nádivkou a zašijeme. Upečeme zvolna na másle za občasného obracení a polévání a podáváme s tatarskou omáčkou. Zdobíme rajčaty a nasekanou petrželkou.

Těstoviny zapečené s rybím masem

500 g filé, sůl ocet, 250 g těstovin, 100 g tuku, 1 cibule, 2 vrchovaté lžíce mouky, ¼ l vody, 1/8 l mléka, 1 lžíce hořčice, strouhaný muškátový oříšek, 1 lžíce strouhaného sýra, 5 rajčat, 1 zelená paprika (v zimě zmrazená)

 

Rybu zakapeme citrónem nebo octem a podusíme ve vlastní šťávě. Na tuku zpěníme cibuli, zasypeme moukou a necháme zežloutnout. Zalijeme vodou a mlékem. Povaříme, aby omáčka byla hezky hustá, a okořeníme hořčicí. Podle chuti přidáme muškátový oříšek. Vymaštěný pekáč vysypeme strouhankou a klademe do něho vrstvu vařených těstovin, vrstvu rybího masa, plátky rajčat a proužky papriky. Zalijeme hustou omáčkou a vrstvy opakujeme. Navrch přijde omáčka. Posypeme sýrem, pokropíme máslem a zapečeme.

Zapečený kapr se zeleninou

1 kapr 1 – 1,5 kg, 100 g másla, 50 g kořenové zeleniny, petrželová nať, 1 paprikový lusk, 1 lilek, 1 vejce, sůl, sladká mletá paprika, 3 rajčata, 1 šálek mléka, 1 lžíce hladké mouky

 

Očištěného a vykuchaného kapra osolíme a dáme péct vcelku do vymaštěného pekáče spolu s kořenovou zeleninou nakrájenou na drobné kousky. Osolíme a obarvíme mletou paprikou. Částečně upečeného kapra zalijeme trochou vody a necháme dopéct. V mléce rozkvedláme vejce s hladkou moukou a necháme chvíli povařit. Hotového kapra tím polijeme. Zapečeme 5 minut a podáváme s chlebem nebo bramborem.

Sekaná z ryb

1 kg rybího masa, 100 g strouhanky, 1/8 l mléka, 60 g tuku, 1 vejce, mletý pepř, česnek, sůl

 

Vykostěné rybí maso umeleme na masovém strojku, přidáme sůl, vejce, koření, třený česnek, mléko a strouhanku. Uděláme dvě šišky, které vložíme do pekáče s tukem a rovněž a povrchu omastíme. Pečeme ve vyhřáté troubě asi půl hodiny.

MAKRELA S ANGREŠTOVOU OMÁČKOU

4 makrely – celkem asi 1 kg, 1 lžíce hladké mouky smíchané se solí a pepřem, 40 g tuku, 250 g čerstvého nebo kompotovaného angreštu, na špičku kulatého nože strouhaného muškátového oříšku, sůl

 

Vykuchané očištěné makrely obalíme v mouce se solí a pepřem. Rozpálíme tuk na pánvi, přidáme rybu, potřeme tukem a prudce pečeme asi 6 minut po obou stranách. Vyjmeme a dáme na mísu. Mezitím podusíme angrešt a v troše vody nebo ve šťávě z kompotu. Pokud je třeba, přisladíme, prolisujeme a pyré dáme zpět do pánve. Vmícháme muškát a mírně prohřejeme. Rybu podáváme na ohřáté míse, omáčku zvlášť.

SOMERSETSKÁ ZAPEČENÁ RYBA

500 g tresky, sůl, pepř, 60 g nakrájených hub, sklenka (0,15 l) jablečného moštu, tuk, na jíšku 20 g másla a 20 g hladké mouky, 500 g bramborové kaše, 50 g strouhaného sýra, 2 rajčata, 1 lžíce sekané petrželové natě

 

Rybu očistíme, vykostíme, nakrájíme na kostičky a dáme do nízkého kastrolu. Osolíme, opepříme, přidáme houby a svrchu omastíme tukem. Zalijeme moštem, přikryjeme (poklicí nebo alobalem) a pečeme asi 25 minut v dobře rozehřáté troubě. Vypečenou šťávu slijeme, zahustíme jíškou z másla a mouky a povaříme. Bramborovu kaši nastříkáme nebo upravíme lžící kolem stěn kastrolu, rybu posypeme sýrem, poklademe čtvrtkami oloupaných rajčat a krátce zapečeme pod grilem. Podáváme posypané petrželkou, omáčku zvlášť.

Pečená treska s pomeranči

4 řízky z tresky – celkem asi 800 g, sůl, pepř, máslo, 2 pomeranče, šálek mléka, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla

 

Řízky dáme do vymaštěného pekáče, osolíme, opepříme a na každou porci dáme kousek másla. Pomeranče oloupeme a z dílků stáhneme slupku tak, abychom je nepomačkali (jen ze stran). Pak jimi poklademe řízky a zbylými dílky je obložíme. Přelijeme mlékem, přikryjeme alobalem a pečeme v středně rozpálené troubě asi ½ hodiny. Porce přeložíme na talíře a polijeme omáčkou, kterou uvaříme z vypečené šťávy a z jíšky ze lžíce másla a lžíce mouky. Na talířích můžeme ještě ozdobit plátky pomeranče.

Nadívaný kapr

1 kapr – asi 1,5 – 2 kg, vykuchaný a oškrabaný, 500 g syrové drůbeží sekané, 1 malá cibule, 1 bobkový list, 2 – 3 plátky citrónu, sůl, pepř, 3 lžíce červeného přírodního vína, 30 – 50 g mandlí (nemusí být), tuk na vymaštění pekáče

 

Rybu namočíme na 4 hodiny do slané vody, pak opláchneme v čisté vodě a osušíme. Břišní dutinu naplníme drůbeží sekanou a rybu položíme do vymaštěného pekáče s asi 0,1 l vody a vínem. Posypeme nadrobno nasekanou cibulí, přidáme bobkový list a citrónovou šťávu, osolíme a opepříme. Pokryjeme alobalem a pečeme ve středně horké troubě asi hodinu, až je ryba upečena. Měkkou rybu vyndáme na mísu a udržujeme na teple. Vypečenou šťávu vlijeme do pánve a několik minut prudce povaříme. Rybu přelijeme šťávou, popřípadě posypeme oloupanými nasekanými mandlemi, které jsme nechali zahnědnout pod grilem nebo na suché pánvi.

Grilovaná ryba se sýrem

4 porce ryby (nejlépe tresky) – celkem asi 80 g, ½ malé nastrouhané cibule, 120 g strouhaného sýra, 60 g másla, 1 lžička mleté hořčice, sůl, pepř, 10 g rozpuštěného másla, 2 rajčata

 

Smícháme cibuli, sýr, máslo a hořčici. Směs osolíme a opepříme. Rybí porce potřeme rozpuštěným máslem, položíme na grilovací mřížku a nepříliš prudce grilujeme asi 5 minut po obou stranách. Potom naneseme směs na porce a navrch dáme vždy 1-2 plátky rajčete grilujeme ještě 3-5 minut, až syrová směs zezlátne a rajčata jsou upečena.