Rybí recepty
Recepty na vaření pro začátečníky i zkušené kuchaře

Kapr se žampionovou nádivkou

1 kapr asi 1,5 kg, 200 g cibule, sůl, mletý pepř, 150 g slaniny, 400 g žampionů, tymián, 160 g másla, 1 namočená žemle v mléce, 1 vejce, ½ l červeného vína, trochu hladké mouky, uvařené mlíčí

 

Nádivka: na pánev dáme část rozkrájené slaniny, 50 g másla, 150 g očištěných a nakrájených žampionů a část nasekané cibule. Dusíme tak dlouho, až žampiony ztratí vodu, pak přidáme nakrájené mlíčí a vymačkanou žemli osolíme, opepříme, přidáme tymián a dobře promícháme. Vyklopíme na mísu a necháme vystydnout. Přidáme rozkvedlané vejce a znovu promícháme.

Kapra očistíme, rozřízneme na hřbetě, vyndáme páteř s žeberními kostmi, mlíčí a vnitřnosti. Kapra vyjmeme a vytřeme utěrkou. Dutinu vyplníme zbytkem nakrájené cibule, nasolíme, opepříme a necháme čtvrt hodiny odležet. Pak z něj cibuli vyndáme, naplníme hod nádivkou (ne mnoho, aby nepraskl) a zašijeme. Na ohnivzdornou mísu dáme zbytek plátků slaniny, na ně položíme kapra a navrch dáme zase plátky slaniny. Osolíme, přidáme kousek másla a dáme do trouby. Za čtvrt hodiny se slanina vypeče a kapr dostane barvu. Pak zalijeme kapra vařícím vínem, přidáme cibuli, kterou jsme předtím vyndali z kapra, zbytek žampionů nakrájených na nudličky, osolíme, opepříme a přidáme tymián. Pečeme ¾ hodiny za častého polévání. Do šťávy vmícháme 60 g másla prohněteného s moukou. Promícháme vidličkou až omáčka zhoustne jako vařený krém. Podáváme s brambory.

 

Tagy:, , , , , , , , , , ,

Komentáře