Rybí recepty
Recepty na vaření pro začátečníky i zkušené kuchaře

Pečené ryby

Kapr zapékaný se žampiony

 

1 kg kapra, 100 g másla, 1 cibule pokrájená na kolečka, 250 g žampionů, sůl, pepř, ¼ l omáčky Mornay

 

Porce kapra osolíme a opepříme. Naskládáme je do pekáče, ve kterém jsme předem rozpustili asi 80 g másla. Porce naskládáme tak, aby se navzájem nedotýkaly. Žampiony rozkrájíme na menší kousky a dvěma třetinami množství vysypeme prostory mezi porcemi. Dáme pomalu péci do mírné trouby. Postup pečení občas kontrolujeme a porce poléváme šťávou. Zbylou třetinu žampionů usekám nadrobno a necháme chvíli podusit na másle s cibulí pokrájenou na kolečka, odstavíme a necháme vychladnout. Pak je vmícháme d omáčky Mornay. Když je kapr upečený, přelijeme porce omáčkou a zprudka zapečeme. Podáváme s vařenými brambory.

Uzenáče s rýží

2 uzenáči asi 500 g, 250 g rýže, sůl, 150 g másla, 1 cibule, mletý pepř, 1 vejce, 50 g strouhaného sýra, strouhanka

 

Rýži uvaříme a přidáme 50 g másla, sůl, jemně usekanou cibuli, udušenou na másle a pepř. Uzenáče vykostíme, zbavíme kůže, nadrobno nakrájíme a pečeme několik minut na másle. Ohnivzdornou mísu vymastíme máslem, dáme do ní vrstvu rýže, poklademe uzenáčem a zakryjeme opět rýží. Zalijeme rozkvedlaným vejcem, posypeme sýrem a strouhankou a pečeme v troubě dorůžova. Podáváme se zeleninovými saláty.

Závitky ze sumce

1 kg sumce nakrájeného na 8 plátků, sůl, mletý pepř, tlučené nové koření, 30 g sardelové pasty, 40 g oleje, 100 g rajčat, 100 g zelených paprik

 

Plátky ze sumce osolíme, okořeníme, potřeme sardelovou pastou, stočíme a povážeme nití. Opečeme v horkém oleji a v troubě dopečeme. Vychladlé závitky zbavíme nití, urovnáme na mísu, ozdobíme rajčaty a paprikami a podáváme s chlebem nebo pečivem

 

Pstruh na slanině

4 pstruzi po 200 – 250 g, 50 g slaniny, sůl, 20 g strouhanky, 100 g rajčat, 2 paprikové lusky

 

Očištěné a vykuchaní pstruhy osolíme a obalíme v prosáté strouhance. Slaninu pokrájíme na drobné kousky a necháme na pánvi vyškvařit. Škvarky odstraníme a ve zbylém tuku pečeme pstruhy po obou stranách, pak přikryjeme a na kraji plotny necháme pomalu dojít. Odstavíme, necháme vychladnout, položíme na mísu, obložíme paprikou a rajčaty. Podáváme s chlebem nebo pečivem.

GRATINOVANÝ CANDÁT PO FRANCOUZSKU

1 candát asi 1,2 – 1,5 kg, 200 g zeleniny (pórek, chřest, květák, karotka), 100 g strouhaného sýra, 60 g sardelového másla, 50 g čerstvého másla, sůl, strouhanka

 

Candáta rozpůlíme. Z jedné poloviny stáhneme kůži, pokud možno vykostíme a maso umeleme se zeleninou a smícháme se strouhaným sýrem, trochu sýra necháme na posypání povrchu. Přidáme sardelové máslo a osolíme. Ze zbylé poloviny nakrájíme porce a osolíme. Kastrol dobře vymastíme máslem, na dno dáme polovinu kašoviny, na ni urovnáme porce candáta a navrch zase zbylou kašovinu. Posypeme strouhankou smíchanou se strouhaným sýrem a pokapeme máslem. Pečeme v troubě do zlatova a podáváme s různými omáčkami.

Ryba na elektrickém roštu

1 kg ryby, 30 g mouky, 100 g másla citrónová šťáva, sůl

 

Celé ryby nebo půlky ryb osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, obalíme lehce v mouce a potřeme rozpuštěným máslem. Upečeme na elektrickém roštu po obou stranách, během pečení potíráme tukem. Podáváme s holandskou omáčkou v omáčníku nebo s bramborovým salátem a majonézou.

Pstruh s hříbkovou nádivkou

4 pstruzi po 200 – 250 g, 150 g másla, strouhanka, sůl, 250 g hříbků, cibule, petrželová nať, 1 citrón

 

Vykuchané pstruhy naplníme připravenou nádivkou z 80 g másla, strouhanky, špetky soli, najemno nasekaných hříbků, cibule a nadrobno nasekané petrželové natě. Pstruhy dobře zašijeme, na povrchu osolíme a zabalíme každého zvlášť do pomaštěného pergamenového papíru. Vložíme i s papírem do pekáčku s máslem a pomalu pečeme asi 25 minut. Mezi pečením ryby obracíme. Hotovou rybu vyjmeme z papíru, přelijeme šťávou a ozdobíme citrónem.

 

Kapr se žampionovou nádivkou

1 kapr asi 1,5 kg, 200 g cibule, sůl, mletý pepř, 150 g slaniny, 400 g žampionů, tymián, 160 g másla, 1 namočená žemle v mléce, 1 vejce, ½ l červeného vína, trochu hladké mouky, uvařené mlíčí

 

Nádivka: na pánev dáme část rozkrájené slaniny, 50 g másla, 150 g očištěných a nakrájených žampionů a část nasekané cibule. Dusíme tak dlouho, až žampiony ztratí vodu, pak přidáme nakrájené mlíčí a vymačkanou žemli osolíme, opepříme, přidáme tymián a dobře promícháme. Vyklopíme na mísu a necháme vystydnout. Přidáme rozkvedlané vejce a znovu promícháme.

Kapra očistíme, rozřízneme na hřbetě, vyndáme páteř s žeberními kostmi, mlíčí a vnitřnosti. Kapra vyjmeme a vytřeme utěrkou. Dutinu vyplníme zbytkem nakrájené cibule, nasolíme, opepříme a necháme čtvrt hodiny odležet. Pak z něj cibuli vyndáme, naplníme hod nádivkou (ne mnoho, aby nepraskl) a zašijeme. Na ohnivzdornou mísu dáme zbytek plátků slaniny, na ně položíme kapra a navrch dáme zase plátky slaniny. Osolíme, přidáme kousek másla a dáme do trouby. Za čtvrt hodiny se slanina vypeče a kapr dostane barvu. Pak zalijeme kapra vařícím vínem, přidáme cibuli, kterou jsme předtím vyndali z kapra, zbytek žampionů nakrájených na nudličky, osolíme, opepříme a přidáme tymián. Pečeme ¾ hodiny za častého polévání. Do šťávy vmícháme 60 g másla prohněteného s moukou. Promícháme vidličkou až omáčka zhoustne jako vařený krém. Podáváme s brambory.

 

Kapr s pikantní nádivkou

1 kapr – asi 1,5 kg, citrónová šťáva, 2 lžíce bílého vína, sůl, pažitka, 150 g másla, 4 lžíce strouhanky, 2 vejce, muškátový květ, mletý pepř, 1 cibule

 

Nádivka: jikry nebo mlíčí z kapra dáme do kastrolu, zalijeme vínem, 2 lžícemi vody, osolíme, přidáme sekanou pažitku a vaříme pod pokličkou doměkka. Vše nadrobno nasekáme, dáme na misku, přidáme 100 g másla, strouhanku, najemno usekané natvrdo vařené vejce a 1 syrové vejce, muškátový květ, sůl, pepř a vše dobře promícháme.

Kapra vykucháme, vysušíme utěrkou, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme asi 2 hodiny odležet. Připravenou nádivkou kapra nadijeme a zašijeme. Na pekáči zpěníme 50 g másla a nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme kapra a pečeme asi půl hodiny za stálého polévání vypečenou šťávou a máslem. Upečeného kapra opatrně nakrájíme, abychom nepoškodili nádivku, obložíme brambory, polijeme vypečenou šťávou a podáváme s celerovým salátem.

Štika nadívaná ořechy

1 štika – 1 – 1,5 kg, 100 g másla, 150 g ořechů, 2 – 3 cibule, sůl, mletý pepř, petrželová nať, 3 čerstvá rajčata, tuk na vymaštění pekáče

 

Rybu očistíme, vykucháme, uvnitř osolíme. Cibuli nadrobno pokrájíme, osolíme, přidáme rozkrájen ořechy a nasekanou petrželku, opepříme, touto směsí rybu naplníme a zašijeme. Vložíme na vymaštěný pekáč, potřeme máslem, podlijeme vodou a necháme péct ve vlastní šťávě. Můžeme přidat rajčata nakrájená na plátky. Podáváme s chlebem.