Rybí recepty
Recepty na vaření pro začátečníky i zkušené kuchaře

Ochucená másla k rybám

Paprikové máslo

100 g másla, 10 g sladké mleté papriky, 10 g pálivé mleté papriky, sůl

Do utřeného másla vmícháme papriku a trochu soli. Poměr obou druhů paprik můžeme měnit podle chuti. Používáme na dochucování pečených ryb.

Pažitkové máslo

100 g másla, 1 lžíce nadrob o nakrájené pažitky, 1 lžička citrónové šťávy, pepř, sůl

Máslo utřeme a pak k němu přimícháme pažitku, citrónovou šťávu, pepř a sůl. Dobře promícháme a necháme ztuhnout.

Moučné máslo

70 g másla, 50 g hladké mouky

Máslo dobře utřeme a promícháme s moukou. Tvarujeme do podoby malých kuliček, které necháme ztuhnout. Používáme jich k zahušťování omáček a šťáv.

Lososové máslo

100 g másla, 50 g uzeného lososa, 1 lžíce citrónové šťávy, pepř

Máslo utřeme do pěny. Přidáme prolisovaného nebo na velmi drobno usekaného lososa, citrónovou šťávu a pepř. Dobře promícháme. Můžeme použít nejrůznějším způsobem, i jako pomazánky na chlebíčky.

Křenové máslo

100 g másla, 1 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu

Máslo utřeme do pěny a přimícháme čerstvě nastrouhaný křen. Prolisujeme přes síto, zpracujeme do válečku a necháme v chladničce ztuhnout. Používáme na teplé vařené, pečení i smažené ryby.

Hořčičné máslo

100 g másla, 3 žloutky vařené natvrdo, 1 lžíce hořčice, 1 lžička citrónové šťávy, sůl, pepř

Žloutky prolisujeme, máslo utřeme do pěny, přidáme žloutky, hořčici, citrónovou šťávu, osolíme a opepříme. Chvíli ještě třeme a pak necháme v chladnu ztuhnout. Používáme jak k přípravě ryb, tak i jako pomazánky.

Francouzské máslo

100 g másla, 1 lžíce šťávy z pečeně, 1 lžíce petrželové natě, několik lístků estragonu, 1 lžíce citrónové šťávy, sůl, pepř

Máslo utřeme do pěny. Přidáme najemno usekanou petrželku, nadrobno nakrájené estragonové lístky, šťávu z pečeně, citrónovou šťávu, trochu pepře a soli. Vše dobře promícháme, zpracujeme do válečku a necháme ztuhnout. Používáme na hotové pokrmy.

Bylinkové máslo

100 g sardelového másla, nastrouhaná kůra z 1 citrónu, 1 cibule, 1 sterilovaná okurka, petrželová nať 

Petrželovou nať, cibuli a okurku usekáme nadrobno, smícháme s citrónovou kůrou a vše promícháme se sardelovým máslem. Zpracujeme do tvaru válečku a necháme v chladničce ztuhnout. Podáváme k vařeným rybám.

Bílé máslo

100 g másla, 2 rychlené cibulky, 1 lžíce octa

Cibulky nakrájíme nadrobno. Lžíci octa smícháme s lžící vody, vmícháme cibulky a vaříme, až se tekutina skoro vyvaří. Pak přidáme opět 1 lžíci vody a necháme na velmi mírném ohni. Po částech přidáváme máslo a rozmícháváme, až vznikne bílý krém. Podáváme ho v nahřátém omáčníku k vařeným rybám.

Sardelové máslo

100 g másla, 30 g sardelové pasty, worcestrová omáčka

Máslo dobře utřeme se sardelovou pastou a asi 3 kapkami worcestrové omáčky. Můžeme použít k rybám vařeným, pečeným, dušeným nebo i jako pomazánku.