Rybí recepty
Recepty na vaření pro začátečníky i zkušené kuchaře

Marinované ryby

Marinované drobné ryby

1 kg drobných rybek, sůl

Marináda: ½ l 8% octa a ½ l vody, 10 pepřů, 10 nových koření, 6 bobkových listů, 1 lžička hořčičného semínka, 2 cibule, 100 g kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev)

Rybky vykucháme, očistíme, omyjeme, dobře prosolíme a naskládáme do kameninové nádoby. Po 1 – 2 dnech vyjmeme a opereme ve studené vodě. Svaříme ocet s kořením, rybky proložíme plátky cibule, zalijeme horkým octem s kořením, přidáme nakrájenou zeleninu a necháme v chladničce několik dní proležet.

Marinované smažené ryby

1 kg smažených ryb

Marináda: buď z přípravku „Deko“ nebo z ½ l vody a ½ l 8% octa, 1 cibule, 5 celých pepřů, 3 nových koření, 1 bobkového listu, citrónové kůry.

Smažené vychladlé ryby urovnáme do porcelánové nebo kameninové nádoby a zalijeme chladnou marinádou. Necháme 7 dní proležet v chladničce. Pak jsou kosti měkké.

Marinované ryby

1 kg ryby, sůl, 1/8 l oleje nebo 100 g másla

Marináda: 1 l 4% octa nebo ½ l 8% octa a ½ l vody, 1 stroužek česneku, 5 celých pepřů, 3 nová koření, 2 hřebíčky, 1 bobkový list, 1 citrón, 2 cibulky, 1 sterilovaná okurka, 3 lžíce oleje, 100 g kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev).

Vykuchanou a opranou rybu necháme v celku nebo ji naporcujeme podle velikosti, nasolíme a necháme 1 hodinu odležet. Na pekáček dáme olej nebo máslo a rybu v něm po obou stranách dočervena opečeme. Mezitím uvaříme v octě nakrájenou zeleninu, česnek, pepř, nové koření, hřebíček a bobkový list. Odvar necháme vychladnout. Okapané pečené ryby urovnáme do hluboké mísy nebo kameninové nádoby, proložíme kolečky cibule a plátky citrónu, zalijeme vychladlou marinádou a olejem. Povážeme nebo přiklopíme a dáme do chladničky proležet na 24 hodin.

 

MARINOVANÁ RYBA II.

1 kg ryby, 1/8 l oleje nebo 100 g másla, sůl, mouka na obalení

Marináda: 1 citrón, 5 celých pepřů, 2 cibule, muškátový květ, bobkový list, 5 nových koření, 1-2 stroužky česneku, ½ l vody, ½ l 8% octa.

Rybu vykucháme, necháme v celku nebo ji naporcujeme podle velikosti, osolíme a necháme odležet. Osušíme v utěrce, obalíme v mouce a opečeme na másle nebo oleji dočervena. Hotovou rybu vyjmeme, narovnáme do hluboké mísy nebo kameninové nádoby, pokapeme omastkem ze smažení a zalijeme marinádou, kterou jsme mezitím připravili z vody, octa, koření, cibule, česneku a citrónu. Necháme v chladničce proležet alespoň 24 hodin.

 

MARINOVANÁ RYBA III.

1 kg ryby

Marináda: sůl, 1 citrón, ½ l vody, ½ l 8% octa, 7 celých pepřů, 4 nová koření, bobkový list, 1 velká cibule

Rybu vykucháme, dobře očistíme, opereme a necháme okapat. Malé ryby necháme celé, větší nakrájíme na porce. V kastrole svaříme vodu, ocet, sůl, koření a na kolečka nakrájenou cibuli. Do prudce vařící tekutiny vložíme ryby a vaříme bez pokličky 10 – 15 minut. Vařené ryby vyjmeme a uložíme do porcelánové nebo kameninové nádoby. Roztok přikyselíme, abychom nahradili vyvařený ocet. Uvedeme znovu do varu a ihned nalijeme na rybu. Podáváme bud teplé ihned nebo za 3-4 dny studené. (Uchováváme v chladničce).