Rybí recepty
Recepty na vaření pro začátečníky i zkušené kuchaře

Marinovaní slanečci

4 slanečci asi 800 g, 1/8 l mléka, 1/8 l vody, 3 lžíce oleje, 1 citrón nebo 6 lžic 8% octa, 6 lžic vody, 3 lžíce kyselé smetany, 40 g cibule, 60 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), 6 zrnek pepře, 3 zrnka nového koření, 1 bobkový list

Slanečky namočíme do vodou zředěného mléka na 6 hodin. Pak je stáhneme z kůže, rozpůlíme a vykostíme. Mlíčí prolisujeme do mísy a za stálého míchání přikapáváme olej, citrónovou šťávu nebo ocet. Podle chuti přidáme kyselou smetanu. Půlky slanečků zatočíme, upevníme párátkem, složíme vrstevnatě do porcelánové mísy s cibulí nakrájenou na kolečka a s kořenovou zeleninou nakrájenou na nudličky. Přidáme koření a vše zalijeme utřeným mlíčím. Nádobu povážeme pergamenovým papírem a dáme do chladničky. Druhý den podáváme.

 

MARINOVANÍ SLANEČCI II.

4 slanečci – asi 800 g, 1/8 l mléka, 1/8 l vody, 3 lžíce oleje, 3 pepře, 2 nová koření, malý bobkový list, 1 cibulka, ¼ l kyselé smetany, 5 lžic 8% octa nebo 1 citrón, 2 jablka, 1 kyselá okurka

Slanečky upravíme jako v předpise I.

Do prolisovaného mlíčí vmícháme olej, strouhanou cibulku, tlučené koření, přikapeme ocet, kyselou smetanu a vše dobře promícháme. Zatočené slanečky dáme do porcelánové nádoby, posypeme na kostičky nakrájenými jablky a kyselými okurkami. Polijeme majonézou z mlíčí a smetany. Nádobu povážeme a uložíme do chladničky. Druhý den podáváme.

 

MARINOVANÍ SLANEČCI III.

4 slanečci, ¾ l octa, 3 lžičky hořčičného semínka, 2 syrové mrkve, 2 okurky, 2 velké cibule, 1 vařený celer, 1 lžíce hořčice, 4 nová koření, 1 bobkový list, ¼ l kyselé smetany

Omáčka: mlíčí ze slanečků utřeme dohladka, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev a celer, zbytek hořčičného semínka, hořčici, okurku, nové koření a bobkový list. Vše dobře promícháme, zalijeme ¼ l octa a smetanou.

Slanečky očistíme a máčíme 1 den v ½ l octa. Pak ocet slijeme, slanečky opláchneme vlažnou vodou a rozpůlíme. Každou polovinu posypeme hořčičným semínkem. Položíme na ni proužek mrkev a okurky, stočíme a povážeme lýkem nebo upevníme párátkem. Dáme do okurkové láhve a zalijeme omáčkou. V ní necháme slanečky týden odležet v chladničce.

Tagy:, , , , , , , ,

Komentáře