Rybí recepty
Recepty na vaření pro začátečníky i zkušené kuchaře

Holandská omáčka

3 žloutky, 1 lžička bramborového škrobu, ¼ l vody nebo vývaru ze zeleniny (případně z ryb), 100 g másla, sůl, citrónová šťáva 

Bramborový škrob dobře rozmícháme se studeným vývarem na hladkou kaši, přidáme žloutky, sůl, zbytek vývaru, na drobné kousky nakrájené máslo a nádobu postavíme do vodní lázně. Za stálého šlehání omáčku ve vodní lázni zahříváme, až začne houstnout. Pak odstavíme z ohně, podle chuti okyselíme a ihned podáváme.

 

HOLANDSKÁ OMÁČKA II.

3 žloutky, 1 lžička hladké mouky, 1 lžíce vody, šalvěj, citrón, 0,15 l vývaru z ryb, 50 g másla, sůl, špetka cukru, 2 lžíce bílého vína, mletý pepř, muškátový květ nebo 2 lžíce strouhaného křenu

V hrnku smícháme žloutky, mouku, vodu, trochu šťávy z citrónu a vývar. Dáme do vodní lázně nebo na mírný oheň a necháme za stálého míchání přejít varem. Pak přidáme na špičku nože sůl a necháme v omáčce rozpustit máslo. Podle chuti přisolíme, zalijeme vínem, přidáme pepř, květ nebos strouhaný křen.

Tagy:, , , , , , , ,

Komentáře