Rybí recepty
Recepty na vaření pro začátečníky i zkušené kuchaře

Ryba s okurkou

1 kg netučné ryby, 0,1 l oleje, 2 lžíce mletého koriandru, 100 g hrachové mouky (viz úvod), 2 lžíce mletého anýzu, ¼ l jogurtu, špetka mletého zázvoru, 6 kardamomů, 250 g cibule, trochu šafránu, 1 lžíce nadrobno rozdrcených sušených mátových listů, 1 středně velká okurka nakládačka, sůl, 1 cm nahrubo roztlučené celé skořice, 60g másla (nemusí být)

Očištěnou rybu nakrájíme na větší kousky, umyjeme ji, osušíme a potřeme olejem a mletým koriandrem. Necháme ½ hodiny odležet, otřeme a posypeme mírně opraženou hrachovou moukou smíchanou s anýzem. Rybu znovu necháme ¼ hodiny odležet a pak ji otřeme. Pokryjeme ji polovinou jogurtu a necháme opět 1 hodinu odležet. Mezitím utřeme na kolečka nakrájenou a osmaženou cibuli se zázvorem a kardamomem, prolisujeme a přidáme do jogurtu na rybím mase. Necháme ještě ½ hodiny odležet. Zbylý jogurt mezitím smícháme s mátou a šafránem. Rozpálíme litinovou pánev a dáme do ní rybí kousky se vším aromatizovaným jogurtem a s okurkou nakrájenou na kolečka. Směs přisolíme, posypeme skořicí, zalijeme ¼ l vody a dusíme pod pokličkou 15 minut. Před koncem dušení pánev odkryjeme, abychom odpařili zbylou vodu. Hledíme, aby kousky ryby byly pokryté jogurtem, který se před dokončením pokrmu vysuší. Před podáváním můžeme přelít máslem.

Tagy:, , , , , ,

Komentáře